Ketahui Punca Mimisan pada Anak dan Cara Mengubatinya

Penyebab mimisan pada kanak-kanak boleh berbeza-beza. Walaupun kelihatan mengerikan, mimisan adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur 3-10 tahun. Jadi, anda tidak perlu risau, kerana mimisan pada kanak-kanak biasanya tidak berbahaya.

Mimisan atau epistaksis adalah keadaan apabila terdapat pendarahan dari dalam hidung. Pada dasarnya, penyebab mimisan pada kanak-kanak adalah pecahnya saluran darah kecil atau kapilari di hidung. Ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, baik faktor persekitaran atau faktor kesihatan anak-anak.

Faktor yang Menyebabkan Mimisan pada Kanak-kanak

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan mimisan pada kanak-kanak. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Udara kering

Udara kering adalah penyebab mimisan yang paling biasa pada kanak-kanak. Udara kering boleh berlaku sama ada kerana udara di dalam bilik panas atau iklim kering. Udara kering boleh menyebabkan selaput lendir hidung anak kering dan jengkel, mengakibatkan mimisan.

2. Menggaru atau memetik hidung

Menggaru atau mencabut hidung terlalu dalam juga sering menyebabkan mimisan pada kanak-kanak. Kebiasaan ini dapat merobek saluran darah di dinding hidung, terutama jika anak itu mempunyai kuku panjang atau memetik hidung dengan benda tajam.

3. Kecederaan

Kecederaan dalam bentuk pukulan ke hidung, misalnya ketika bermain, boleh menyebabkan saluran darah di hidung pecah, menyebabkan mimisan pada anak-anak. Kecederaan juga boleh mencederakan saluran darah yang lebih besar, mengakibatkan mimisan lebih banyak.

4. Selsema, alahan dan resdung

Penyakit dengan gejala hidung tersumbat, seperti alergi, selsema, dan sinusitis, biasanya akan merengsakan bahagian dalam hidung anak, memicu mimisan.

5. Jangkitan bakteria

Jangkitan bakteria pada hidung juga boleh menyebabkan kerengsaan. Kerengsaan ini biasanya dicirikan oleh luka, kemerahan, dan kerak di dalam hidung dan di hadapan lubang hidung. Sekiranya luka cukup dalam di hidung dan menyentuh saluran darah, mimisan boleh berlaku.

Cara Mengatasi Masalah Hidung pada Anak

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah mimisan pada kanak-kanak:

 • Tetap tenang dan jangan panik.
 • Mintalah anak anda duduk tegak di kerusi atau di pangkuan anda.
 • Condongkan kepala anak sedikit ke hadapan (separuh bengkok).
 • Jangan biarkan anak bersandar atau memiringkan kepalanya, kerana ini boleh menyebabkan darah mengalir ke kerongkong dan ditelan oleh anak.
 • Minta anak bernafas melalui mulut dan cubit perlahan lubang hidung anak dengan tisu atau kain bersih selama kira-kira 10 minit. Jangan berhenti terlalu cepat, kerana pendarahan boleh berlaku lagi.
 • Minta anak berehat sebentar setelah mimisan kering.
 • Awasi anak supaya tidak menggaru, menggosok, atau meniup hidungnya terlalu keras.

Cara Mencegah Mimisan pada Anak

Sebilangan kanak-kanak mengalami mimisan lebih kerap. Sekiranya anak anda seperti ini, lakukan cara berikut untuk mengelakkan mimisan:

 • Gunakan pelembap (pelembap) di bilik kanak-kanak, terutamanya apabila udara di dalam rumah kering.
 • bersihkan pelembap secara berkala agar kuman dan kulat tidak tumbuh di dalamnya.
 • Ajar anak-anak untuk tidak meniup hidung terlalu keras dan memilih hidung terlalu dalam.
 • Memohon Jeli petroleum di lubang hidung anak secara berkala untuk membasahi selaput lendir di hidung anak.
 • Jangan merokok berhampiran kanak-kanak dan jauhkan kanak-kanak dari asap rokok.

Sebilangan besar penyebab mimisan pada kanak-kanak tidak berbahaya, tetapi beberapa penyakit serius juga boleh dicirikan oleh mimisan. Sekiranya anak anda tiba-tiba mengalami mimisan yang sangat berat atau mimisan disertai dengan pendarahan di tempat lain, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found