Kiranti - Faedah, dos dan kesan sampingan

Kiranti adalah produk herba yang berguna untuk menghilangkan sakit haid dan sakit reumatik. Kiranti mempunyai tiga varian produk yang dijual di pasaran, iaitu Kiranti Sehat Comes Month Original, Kiranti Sehat datang Bulan Orange, dan Kiranti Aches dan Pains Honey Ginger.

Kiranti mengandungi gabungan pelbagai ramuan herba semula jadi, seperti kunyit, halia, kencur, asam jawa, kayu manis, guarana, pandan, dan gula aren. Gabungan ramuan ini dipercayai dapat mengatasi kesakitan haid, melancarkan haid, menyegarkan badan, dan menghilangkan bau badan yang tidak menyenangkan.

Selain melegakan kesakitan haid, Kiranti Pegal Linu juga berkhasiat untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi dan menghangatkan badan.

Produk Kiranti

Kiranti dibungkus dalam minuman botol. Ada tiga varian produk Kiranti yang dijual di Indonesia, yaitu:

1. Kiranti Sihat Datang Bulan Asli

Kiranti Sehat Datang Bulan dengan rasa asli mengandungi 30 gram kunyit, 6 gram asam jawa, 2.5 gram gula merah, 2 gram kencur, 0.8 gram halia, 0.3 gram pandan, 0.23 gram guarana, 0.1 gram kayu manis, dan air . Kiranti boleh diminum 3 hari sebelum hingga 3 hari selepas haid.

2. Kiranti Sihat Datang Bulan Jingga

Kiranti Sehat Datang Bulan dengan rasa oren mengandungi 18.5 gram pekat oren, 12 gram kunyit, 2.5 gram kencur, 2 gram gula merah, 0.8 gram halia, 0.25 gram kurkumin, 0.23 gram guarana, 0, 1 gram kayu manis, 0.1 gram asam jawa, dan air.

3. Kiranti Sakit dan Sakit Halia Madu

Kiranti Pegal Linu dengan rasa madu halia mengandungi 10 gram halia, 7,5 gram gula merah, 6 gram kunyit, 5,5 gram madu, 1,4 gram asam jawa, 1 gram kencur, 0,45 gram kayu manis, 0,23 gram guarana, 0,15 gram myristicae flos, 0.09 gram benang caryophylli, dan air. Kiranti Sakit dan Sakit boleh dimakan setiap hari.

Apa itu Kiranti

Bahan-bahan aktifEkstrak kunyit, asam jawa, kencur, pandan, halia, guarana, dan kayu manis
kumpulanUbat percuma
KategoriPerubatan herba (ubat herba)
Manfaatmelegakan kesakitan dan sakit haid
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak atau remaja berusia 10-16 tahun yang sedang haid
Kiranti untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Kiranti belum diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSirap

AmaranSebelum Mengkonsumsi Kiranti

Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memakan Kiranti:

  • Jangan mengambil Kiranti jika anda alah kepada ramuan produk herba ini.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Kiranti jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Kiranti jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Kiranti mengandungi gabungan ramuan herba, salah satunya adalah kunyit. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Kiranti jika anda menghidap diabetes, penyakit hati, gangguan darah, penyakit pundi hempedu, kekurangan zat besi, GERD atau barah payudara.
  • Beritahu doktor bahawa anda mengambil Kiranti jika anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis setelah mengambil Kiranti.

Dos dan Peraturan Penggunaan Kiranti

Secara umum, Kiranti boleh diminum secara berkala 1-2 botol sehari, dari 3 hari sebelum haid hingga 3 hari selepas haid. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos dan tempoh penggunaan yang sesuai dengan keadaan anda.

Cara Memakan Kiranti dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat sebelum mengambil Kiranti. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sebelum menggunakan Kiranti, jangan lupa untuk menggoncangkan ubat sebelum minum sehingga semua bahan dapat dicampur dengan baik ketika dimakan.

Untuk mengurangkan kesakitan haid dan menjadikan haid lebih teratur, anda disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat, bersenam secara teratur, cukup tidur dan rehat, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Ramai orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Ini tidak sepenuhnya benar, kerana tidak semua ubat-ubatan herba telah melewati peringkat ujian klinikal yang benar-benar membuktikan keberkesanan dan keselamatannya. Kesan sampingan dan kesan interaksi dengan ubat lain belum diketahui dengan pasti.

Lebih baik bertanya kepada doktor anda sebelum mengambil ubat herba dan jangan menghentikan ubat lain yang diberikan oleh doktor, kecuali atas arahan doktor.

Simpan Kiranti dalam bekas tertutup pada suhu bilik, di tempat kering, dan jauh dari sinar matahari langsung. Jauhkan produk ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Kiranti dengan Dadah Lain

Kandungan kunyit di Kiranti dianggap meningkatkan risiko lebam atau pendarahan jika diminum bersama ubat antikoagulan atau antiplatelet.

Terlepas dari interaksi ubat yang disebutkan di atas, tidak ada kesan interaksi lain yang diketahui yang dapat terjadi ketika Kiranti digunakan dengan ubat, suplemen, atau produk herba lain. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil Kiranti dengan sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Kiranti

Sekiranya dimakan mengikut arahan penggunaan dan dos yang disyorkan, Kiranti umumnya selamat. Namun, pada sesetengah orang, kandungan kunyit di Kiranti boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening, mual, sakit perut, atau cirit-birit.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mengambil Kiranti.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found