Di Sebalik Faedah Toge, Kenali Bahaya dan Cara Memakannya

Toge adalah salah satu jenis sayur yang banyak dimakan oleh masyarakat Indonesia. Banyak faedah toge yang boleh anda makan, Walau bagaimanapun Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan risikonya yang boleh menjengkelkan kesihatan.

Toge juga merupakan salah satu makanan berkhasiat yang mudah dicerna. Seorang pakar pemakanan mengatakan bahawa proses menanam benih menjadi tunas (menyemburkan) adalah proses memecah biji-bijian.

Pelbagai Khasiat Toge untuk Kesihatan

Salah satu kelebihan kecambah yang paling biasa adalah untuk memudahkan kerja sistem pencernaan dalam tubuh, sambil membantu penyerapan zat besi, vitamin C, dan vitamin zink terkandung dalam toge. Itulah sebabnya tunas boleh menjadi pilihan tepat bagi mereka yang mengalami gangguan pencernaan, atau yang mempunyai reaksi hipersensitiviti terhadap biji-bijian.

Selain baik untuk pencernaan, manfaat kecambah juga memainkan peranan penting dalam mengawal kadar gula dalam darah. Ini berdasarkan teori penyelidikan yang menyatakan bahawa kecambah memiliki kemampuan untuk mengatur aktivitas enzim amilase, yang merupakan enzim yang digunakan oleh tubuh untuk memecah dan mencerna gula.

Manfaat lain dari tumbuh-tumbuhan adalah dapat mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, seperti kadar kolesterol tinggi. Dengan memakan tauge, dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Namun, sehingga kini, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

Tunas juga dikatakan baik untuk dimakan untuk meningkatkan kesuburan, tetapi ini juga masih belum terbukti secara saintifik.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Mengkonsumsii Toge

Walaupun diketahui mempunyai pelbagai manfaat, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum memakan tauge. Umumnya, tumbuh-tumbuhan yang dijual di pasar mempunyai kemungkinan mengandung bakteria Salmonella. Bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan, yang menyebabkan gejala sakit perut, cirit-birit, sakit kepala, pening, muntah, dan demam. Selain itu, ada juga risiko kecambah terkena bakteria E. cminyak yang juga boleh menyebabkan jangkitan.

Mungkin ini disebabkan oleh pemilihan benih yang tidak higienis, kebersihan yang buruk, atau tercemar semasa pemprosesan bercambah atau bercambah. Selain itu, keadaan panas dan lembap semasa proses mengubah kacang menjadi kecambah juga dapat menyokong percambahan bakteria.

Untuk memakan tauge dengan selamat, lakukan perkara berikut:

  • Bau tauge yang akan anda beli. Sekiranya tauge masih segar, semestinya tidak berbau busuk.
  • Basuh tauge dan sayur-sayuran dan buah-buahan lain untuk membuang bakteria berbahaya.
  • Setelah mencuci, segera masukkan tauge ke dalam peti sejuk atau peti sejuk.
  • Elakkan pengambilan tauge mentah. Masak toge hingga masak sepenuhnya, yang ditunjukkan dengan air mendidih.
  • Penting untuk diperhatikan, tauge mentah tidak boleh dimakan oleh anak-anak, wanita hamil, orang tua, dan orang-orang yang mempunyai sistem imun yang rendah.

Apa yang perlu ditekankan kembali dalam mengkonsumsi tunas adalah menghindari memakan tunas mentah. Dianjurkan untuk memasak tauge sehingga dimasak sepenuhnya, untuk mengelakkan pelbagai bakteria berbahaya. Ini dapat menjadikan manfaat kecambah tetap optimum ketika dikonsumsi, tanpa menimbulkan risiko kesihatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found