8 Khasiat Pisang untuk Kesihatan Tubuh

Di sebalik rasa manis, pisang mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah pisang dengan mudah dengan memakannya secara teratur.

Pisang telah menjadi salah satu buah yang paling sering dimakan oleh masyarakat Indonesia. Buah ini tumbuh subur di negara tropika, seperti Indonesia.

Begitu banyak kebaikan yang terdapat dalam pisang. Kandungan nutrisi di dalamnya termasuk karbohidrat, protein, mangan, vitamin A, vitamin B, vitamin C, serat, kalium, dan magnesium.

Khasiat Pisang untuk Kesihatan Tubuh

Dengan pelbagai kandungan nutrisi, terdapat banyak faedah kesihatan pisang yang tidak boleh anda lewatkan. Berikut adalah beberapa faedah:

1. Sebagai sumber tenaga

Pisang dikenali sebagai sumber karbohidrat yang baik. Dalam pisang terdapat sekitar 27 gram karbohidrat. Di dalam badan, karbohidrat akan dipecah menjadi glukosa yang merupakan sumber utama bahan bakar untuk badan.

Karbohidrat juga dapat diubah menjadi glikogen, yang merupakan bentuk glukosa yang disimpan di otot dan hati dan digunakan sebagai tenaga semasa melakukan aktiviti.

2. Memelihara jantung dan saluran darah yang sihat

Kandungan kalium dalam pisang dapat membantu fungsi saluran darah dalam mengangkut oksigen ke otak, menjaga degupan jantung yang stabil, dan menurunkan tekanan darah. Pisang juga diketahui dapat mengurangkan risiko strok.

3. Mencegah kerosakan sel dan tisu

Sebatian antioksidan yang terkandung dalam pisang dapat mencegah kerosakan sel dan tisu dari radikal bebas, sehingga dapat mengurangi risiko berbagai penyakit seperti barah.

4. Mengurangkan risiko penyakit buah pinggang

Tidak hanya baik untuk kesihatan jantung, kandungan kalium dalam pisang juga berfungsi untuk mencegah penyakit batu ginjal. Satu kajian juga menunjukkan bahawa orang yang selalu memenuhi pengambilan kalium mereka, mempunyai risiko lebih rendah terkena batu ginjal.

5. Mengurangkan loya semasa hamil

Pisang mengandungi vitamin B6 yang dapat mengurangkan rasa mual dan muntah semasa mengandung, sementara kandungan kalium dapat memulihkan elektrolit yang hilang akibat muntah. Inilah yang menjadikan pisang sangat baik dimakan oleh ibu hamil.

6. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Pisang adalah sumber prebiotik, jadi baik untuk menjaga kesihatan usus dan pencernaan. Satu kajian juga menunjukkan bahawa probiotik dapat mengobati cirit-birit yang disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit, serta reaksi tubuh untuk mengambil antibiotik.

Selain saluran pencernaan yang sihat, pisang mengandung serat yang dapat mencegah sembelit dan barah usus besar.

7. Menurunkan berat badan

Pisang dikenali sebagai buah berserat tinggi. Kandungan serat di dalamnya dapat memberi anda kesan kenyang lebih lama dan menahan selera makan anda, sehingga anda tidak makan berlebihan.

Inilah sebab mengapa pisang bagus untuk anda yang mengikuti program diet untuk menurunkan berat badan.

8. Melegakan bisul perut

Pisang dapat mencetuskan peningkatan lendir di perut, sehingga dapat melegakan atau mencegah bisul perut. Pisang juga bertindak sebagai antasid semula jadi yang berfungsi dengan meneutralkan asid perut, sehingga dapat mengatasi rasa sakit akibat bisul.

Cara sihat dan betul untuk makan pisang

Pisang masak boleh dimakan dengan segera atau diproses menjadi pelbagai jenis makanan atau makanan ringan yang rendah kalori dan berkhasiat. Namun, hadkan penggunaan pisang yang diproses dengan menggoreng, seperti membuat pisang goreng atau pisang molen.

Menggoreng dapat menghilangkan kandungan nutrien dalam pisang dan benar-benar meningkatkan kadar lemak jenuh yang dapat meningkatkan risiko terkena kolesterol tinggi, obesiti, diabetes, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi.

Untuk mendapatkan faedah maksimum pisang, anda boleh memprosesnya dengan cara berikut:

  • Untuk memprosesnya menjadi jus atau smoothie, anda boleh menambah susu rendah lemak, madu, dan buah-buahan lain.
  • Sekiranya anda ingin mencampurkannya dengan bijirin atau oatmeal, anda boleh menambah buah atau badam lain.
  • Pisang tumbuk juga boleh dicampurkan ke dalam adunan untuk membuat kek span.
  • Pisang juga boleh digunakan sebagai pengganti jem pada roti.

Untuk mendapatkan faedah pisang, ada baiknya jika Anda juga mengimbangkannya dengan gaya hidup sihat, iaitu dengan makan makanan berkhasiat, cukup istirahat, dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kandungan dan faedah pisang, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahuinya. Doktor juga boleh mengesyorkan jumlah penggunaan pisang untuk seharian, mengikut keadaan dan keperluan anda.