8 Kebaikan Minyak Kutus Kutus

Minyak kdihantarkUtus kini sedang banyak dibincangkan. Minyak herba yang terbuat dari minyak kelapa, 69 jenis tanaman ubat, dan minyak pati didakwa bermanfaat untuk kesihatan. Tetapi bagaimana dengan faedah minyak Kutus?sumpahan sekiranya dari sudut saintifik? Mari lihat perbincangan.

Cara menggunakan minyak Kutus Kutus sangat mudah, hanya dengan mengoleskannya ke kulit atau bahagian tubuh yang bermasalah. Minyak ini diklaim mampu merawat pelbagai penyakit, seperti gatal, alergi, artritis, dan gangguan pencernaan, serta berkhasiat untuk mengurangkan lemak dan menjaga stamina.

Kandungan dan Kebaikan Minyak KutusKutus

Untuk mengetahui kebaikan minyak Kutus Kutus, mari kita bincangkan satu persatu ramuan herba di dalamnya, iaitu:

1. Minyak kelapa

Minyak kelapa mengandungi asid lemak, seperti asid laurik, asid kaprik, asid linoleat, dan asid oleik. Bahan ini mempunyai kesan antibakteria, antijamur dan antivirus.

Selain itu, minyak kelapa juga mempunyai kelebihan sebagai antioksidan.

Sebagai minyak topikal, kandungan emolien yang tinggi dalam minyak kelapa menjadikan kulit lembap dan lebih anjal.

2. Ashitaba daun

Daun Ashitaba (Angelica Keiskei) telah lama dimakan di Jepun dan Korea sebagai ubat herba atau teh. Beberapa kajian mendapati bahawa daun ashitaba mempunyai kesan anti-radang, antidiabetik, antitumor, dan antioksidan.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa makanan tambahan yang dibuat dari daun ashitaba dapat membantu mengekalkan fungsi hati. Walaupun begitu, bagaimana daun ashitaba dapat menyuburkan hati dan manfaatnya sebagai rawatan pada umumnya tidak dapat disimpulkan dengan jelas.

3. Gaharu

Gaharu (Aquilaria spp.) adalah ramuan yang telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional Asia sejak sekian lama. Gaharu adalah ubat herba yang diperoleh dari pokok Aquilaria, serta digunakan sebagai wangian dan rawatan.

Kajian mendapati bahawa gaharu mempunyai manfaat anti-alergi, anti-radang, anti-radang, anti-barah, dan antibakteria. Gaharu juga berkhasiat sebagai antioksidan, penghalau nyamuk, dan pencahar.

4. Purwoceng

Purwoceng adalah tanaman dari Indonesia yang tumbuh di dataran tinggi Dieng, Jawa Tengah. Dalam perubatan tradisional, purwoceng telah lama dikenal sebagai afrodisiak (gairah seksual).

Ekstrak purwoceng memang dapat meningkatkan daya hidup, tanaman ini dilihat dapat meningkatkan testosteron dan Hormon peluasan (LH). Selain itu, sebatian flavonoid dan fenolik dalam purwoceng juga mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria.

5. Daun Neem

Neem mempunyai manfaat sebagai antijamur, terutama jamur yang menyebabkan kurap, kutu air, dan keputihan. Selain itu, penelitian juga menunjukkan bahawa neem bersifat antibakteria, antioksidan, dan anti-inflamasi, dan mampu mencegah pertumbuhan barah. Daun neem juga dianggap baik untuk menjaga kesehatan hati, saraf, dan membantu penyembuhan luka.

6. Jintan hitam

Pelbagai kajian telah dilakukan untuk membuktikan kebaikan jintan hitam atau Benih hitam, yang diklaim mampu mengatasi hipertensi, diabetes, asma, kolesterol tinggi, dan barah.

Jintan hitam juga mempunyai kesan diuretik, antibakteria, anti-radang, dan anti-sakit, mampu menguatkan sistem imun, dan baik untuk kesihatan saluran pencernaan dan ginjal.

Walau bagaimanapun, kesan ini setakat ini hanya dapat dilihat di makmal atau kajian klinikal berskala kecil. Oleh itu, keberkesanan dan keselamatan jintan hitam untuk dijadikan ubat masih perlu dikaji dengan lebih mendalam.

7. Temulawak

Temulawak diketahui mempunyai sifat anti-radang, antihipertensi, antidiuretik, antijamur, antibakteria dan antioksidan. Selain itu, temulawak dianggap dapat meningkatkan selera makan dan mengatasi gangguan pundi hempedu, hati, dan pencernaan.

8. Serai

Dalam perubatan tradisional, serai biasanya diminum sebagai ubat herba, disapukan pada kulit, atau dihirup sebagai aromaterapi. Minyak serai mempunyai sifat antijamur dan anti-radang. Sebagai aromaterapi, minyak serai terbukti dapat menghilangkan kegelisahan.

Walaupun beberapa bahan yang terkandung dalam minyak kutus-kutus berpotensi digunakan sebagai ubat-ubatan herba, belum ada penelitian yang membuktikan keberkesanan dan keselamatannya dalam merawat penyakit tertentu. Tuntutan faedah setiap kandungan herba dalam minyak Kutus Kutus juga masih perlu dibuktikan melalui penyelidikan yang lebih mendalam.

Sebelum memilih ubat herba, terutamanya untuk merawat penyakit tertentu, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Dan juga pastikan ubat herba yang anda pilih sudah mempunyai izin dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).