Risiko Penyapu Antigen Sendiri di Rumah

Lonjakan kes positif COVID-19 telah membuat banyak orang semakin bimbang dengan penularan virus ini. Akibatnya, tidak sedikit orang yang melakukan swab antigen sendiri di rumah untuk memastikan keadaan kesihatan mereka. Sebenarnya, pemeriksaan swab antigen sendiri mempunyai risiko dan tidak selalu tepat. kamu tahu.

Penyapu antigen COVID-19 adalah ujian pantas untuk mengesan kehadiran antigen atau bahagian virus Corona di dalam badan. Prosedur dalam ujian ini adalah mengambil sampel lendir dari kerongkong dan bahagian dalam hidung (nasofaring).

Ujian sapu antigen dapat dilakukan sebagai pengesanan awal atau pemeriksaan untuk COVID-19. Ujian ini juga dapat dilakukan sebagai syarat untuk melakukan perjalanan ke daerah tertentu.

Penyapu antigen boleh dilakukan di pusat kesihatan, klinik, atau hospital. Walau bagaimanapun, dengan alasan yang lebih praktikal dan tidak mahu beratur lama, tidak sedikit orang yang membeli peralatan antigen swab mereka sendiri dan kemudian melakukan swab antigen bebas di rumah untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan virus Corona di dalam badan mereka. Sebenarnya, ini tidak digalakkan dilakukan.

Pemeriksaan semula swab antigen juga tidak perlu dilakukan pada orang yang telah menyelesaikan pengasingan diri.

Ketahui Risiko Swab Antigen Sendiri di Rumah

Penyapu antigen diri tidak perlu keluar dari rumah dan hasilnya lebih cepat kerana tidak perlu beratur. Kit swab antigen juga telah dijual secara bebas di kedai di talian dan harganya agak murah berbanding dengan menggunakan sapu antigen di kemudahan kesihatan.

Walaupun begitu, penyapu antigen tidak digalakkan dilakukan secara bebas di rumah. Penyapu antigen dan prosedur pemeriksaan lain untuk mengesan virus Corona dan mendiagnosis penyakit COVID-19 hanya boleh dilakukan oleh pekerja kesihatan.

Terdapat beberapa sebab mengapa pemeriksaan swab antigen tidak digalakkan, iaitu:

Hasil ujian yang tidak tepat

Penyelidikan menunjukkan bahawa ujian swab antigen yang dikendalikan sendiri mempunyai kadar ketepatan yang lebih rendah, jika dibandingkan dengan ujian swab antigen yang dilakukan oleh pegawai perubatan.

Sebabnya ialah hasil penyapu antigen sangat dipengaruhi oleh cara sampel dikumpulkan dan ditangani ketika ujian antigen cepat untuk COVID-19 dilakukan. Ini adalah sebab pengumpulan dan pembacaan sampel yang salah dapat menjadikan keputusan ujian antigen swab tidak sah.

Kaedah persampelan yang salah

Penyapu antigen yang betul dilakukan dengan memasukkan alat yang menyerupai Putik kapas panjang ke hidung dan mendorongnya ke nasofaring, yang merupakan bahagian atas tekak yang terletak di belakang hidung dan di belakang bumbung mulut. Kemudian, alat sapu diputar selama kira-kira 15 saat sehingga sampel lendir dapat diambil dengan betul.

Semasa melakukan ujian ini secara bebas, anda mungkin tidak menggunakan swab dengan betul dan betul. Sebagai contoh, sapuan yang dimasukkan ke dalam hidung mungkin tidak sampai ke nasofaring, tetapi hanya ke rongga hidung.

Selain itu, ketidakselesaan yang disebabkan oleh alat ujian yang dimasukkan ke dalam hidung dapat membuat anda mengeluarkannya terlalu cepat dan tidak mempunyai masa untuk memutarnya. Lendir di nasofaring mungkin tidak melekat pada probe, jika dilakukan dengan cara ini.

Hasilnya, sampel yang diambil tidak tepat, sehingga menunjukkan hasil ujian swab antigen negatif. Sebenarnya, hasil negatifnya tidak semestinya disebabkan oleh ketiadaan virus Corona, tetapi kerana sampel yang diambil tidak betul.

Sampel yang dikesan adalah air liur

Selain lendir dari nasofaring, pemeriksaan swab antigen juga dapat dilakukan dengan sampel lendir dari belakang tekak atau orofaring. Sampel ini boleh diambil dengan lebih mudah melalui mulut.

Namun, ketika melakukan swat antigen diri di rumah menggunakan kaedah ini, salah satu kesalahan yang sering terjadi adalah bahawa sampel yang diambil sebenarnya adalah air liur, bukan lendir dari kerongkong.

Penyelidikan menunjukkan bahawa memeriksa sampel air liur cenderung lebih sukar untuk mengesan virus Corona dan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menunjukkan hasil negatif palsu.

Kesalahan yang dilakukan ketika sapuan antigen diri di rumah boleh menghasilkan keputusan ujian yang tidak tepat, seperti negatif palsu. Palsu negatif bermaksud bahawa ujian menunjukkan hasil yang negatif, walaupun tidak semestinya tidak ada virus Corona dalam sampel yang diuji.

Atas dasar ini, anda tidak boleh melakukan swab antigen sendiri di rumah, ya. Sekiranya anda ingin melakukan sapuan antigen, anda harus datang ke pusat kesihatan, klinik, atau hospital. Sekiranya boleh, anda juga boleh menghubungi perkhidmatan pemeriksaan antigen panggilan rumah atau perkhidmatan rumah.

Syarat-Syarat yang Perlu untuk Penyapu Antigen

Penyapu antigen perlu dilakukan apabila anda mempunyai gejala COVID-19 atau berisiko tinggi terkena penyakit ini. Selain itu, penyapu antigen juga dilakukan jika anda tidak mengalami sebarang gejala tetapi mempunyai faktor berikut:

  • Terdapat sejarah hubungan dengan orang yang positif COVID-19
  • Bekerja di kawasan yang tidak mungkin berlaku jarak fizikal
  • Merancang untuk menjalani rawatan atau rawatan di hospital, misalnya dimasukkan ke hospital
  • Sekiranya anda ingin melancong ke kawasan tertentu, anda mesti melampirkan keputusan ujian swab antigen atau PCR negatif

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa sapu antigen bukanlah ujian yang digunakan untuk mendiagnosis COVID-19.

Antigen swab mempunyai kadar ketepatan yang lebih baik daripada ujian antibodi cepat dan keduanya dapat memberikan hasil dalam waktu yang cepat, tetapi ketepatan swab antigen tidak sebaik ujian PCR dalam mendiagnosis COVID-19.

Oleh itu, apabila anda mendapat hasil sapuan antigen positif, lakukan ujian PCR di puskesmas atau hospital dan lakukan pengasingan diri. Sekiranya hasil PCR negatif, pastikan anda terus menerapkan protokol kesihatan yang berlaku untuk mencegah pendedahan kepada virus.

Untuk lebih selamat, anda masih perlu melakukan ujian PCR untuk mengesahkan kehadiran virus Corona di dalam badan anda, tanpa mengira hasil pemeriksaan antigen yang cepat.

Memandangkan penggunaan alat swab antigen tidak semudah yang dilihat, tidak disarankan agar anda melakukan swab antigen sendiri di rumah, bukan? Sekiranya anda merasa perlu menjalani pemeriksaan, kunjungi kemudahan kesihatan terdekat untuk menjalani ujian sapuan antigen yang betul.

Untuk mengelakkan barisan, anda boleh lakukan tempahan sapu antigen di klinik atau hospital pada aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh berbual terus dengan doktor untuk bertanya mengenai antigen swab, COVID-19, masalah kesihatan lain.