Seperti Tanda-tanda 6 Minggu Ini Hamil

Semasa anda hamil 6 minggu, tanda-tanda kehamilan biasanya mula muncul dan berhentiIDSaya jarang menyebabkan rasa tidak selesa.Secara amnya pPada masa ini, beberapa wanita hamil akan merasa mual, keletihan, dan emosi yang tidak stabil.

Walaupun secara fizikal tidak begitu kelihatan, wanita hamil 6 minggu dapat mula merasakan pelbagai perubahan dalam tubuh mereka. Perubahan ini adalah perkara biasa dan biasa dialami oleh wanita hamil.

Ubah Tubuh Wanita Hamil 6 Minggu

Secara umum, berikut adalah beberapa tanda kehamilan 6 minggu yang sering berlaku:

1. Keletihan

Keletihan adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita yang hamil 6 minggu atau semasa trimester pertama kehamilan. Ini disebabkan oleh perubahan hormon kehamilan, salah satunya adalah tahap progesteron yang tinggi di dalam badan. Untuk mengatasi keletihan, anda disarankan untuk berehat secukupnya.

2. Mual

Pada awal kehamilan, hampir 70 peratus wanita mengalami mual atau muntah sakit pagi. Keadaan ini dipicu oleh penghasilan hormon manusia chorionic gonadotropin (HCG) dan juga tahap hormon estrogen yang tinggi di dalam badan.

Untuk mengatasi keluhan ini, anda disarankan untuk tidak memakan makanan yang menyebabkan mual. Di samping itu, biasakan makan dan minum dalam bahagian kecil tetapi kerap dan berehat secukupnya.

Sekiranya ini telah dilakukan, tetapi loya dan muntah berterusan atau bertambah buruk, berjumpa doktor. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi tanda hiperemesis gravidarum yang boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk membawa anak kembar.

3. Payudara terasa sakit

Peningkatan aliran darah boleh menyebabkan sakit payudara. Perubahan ini berlaku kerana badan menyiapkan diri untuk menyusu.

4. Kerap membuang air kecil

Tanda kehamilan 6 minggu berikutnya adalah kerap membuang air kecil. Keadaan ini dipicu oleh hormon kehamilan HCG yang menyebabkan aliran darah tambahan ke kawasan sekitar pelvis, memicu keinginan untuk membuang air kecil lebih kerap.

Keluhan ini sebenarnya wajar bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku secara berterusan dan membuang air kecil menyakitkan, anda harus segera berjumpa doktor.

Sebabnya, ini boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing (UTI) dan risiko terkena penyakit ini cenderung lebih besar setelah 6 minggu kehamilan.

5. Kembung

Tahap hormon progesteron yang tinggi boleh menyebabkan perut kembung pada wanita hamil. Oleh itu, minum banyak air dan makan makanan yang tinggi serat untuk mengelakkan sembelit yang menyebabkan perut kembung.

6. Perubahan mood

Anda akan merasakan perubahan emosi yang melampau ketika memasuki usia 6 minggu hingga 10 minggu (trimester pertama) dan muncul semula semasa trimester ketiga kehamilan.

Perubahan mood yang melampau ini disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari tekanan, keletihan, perubahan sistem metabolisme badan, hingga pengaruh tahap progesteron dan estrogen dalam tubuh.

Sekiranya ini dialami, cubalah berehat secukupnya, bermeditasi, berjalan-jalan, atau bersenang-senang dengan pasangan anda.

7. Kekejangan dan pendarahan ringan

Kekejangan dan bintik darah semasa awal kehamilan adalah perkara biasa. Ketahui kekejangan teruk dan pendarahan berat seperti ketika haid. Kerana keadaan ini boleh menjadi tanda keguguran atau kehamilan ektopik.

Keadaan janin berumur 6 minggu

Walaupun tidak jelas ketika pemeriksaan ultrasound dilakukan, ini lebih kurang keadaan janin berusia 6 minggu:

  • Ukuran janin adalah ukuran kacang dan bentuknya seperti berudu
  • Organ-organ tubuh, seperti mata, hidung, telinga, lengan, dan kaki janin telah mula terbentuk
  • Otot, tulang, otak, dan usus janin mula berkembang dari masa ke masa
  • Mula mengalirkan darah ke tubuhnya
  • Denyutan jantung janin mula terdengar, hingga 100-160 denyutan seminit. Ia hampir 2 kali lebih cepat daripada degupan jantung orang dewasa

Setelah mengetahui tanda-tanda kehamilan 6 minggu, anda disarankan untuk menjaga kesihatan agar kesihatan anda dan janin di dalam rahim terjaga. Di samping itu, berjumpa pakar obstetrik anda secara berkala agar keadaan kehamilan anda sentiasa dipantau.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found