Punca dan Cara Mengatasi Palms Berpeluh

Telapak tangan yang berpeluh boleh menyukarkan kita untuk memegang sesuatu atau malu untuk berjabat tangan. Nasib baik, keadaan ini dapat diubati dengan beberapa cara, mulakandari elakkan faktor pencetus rawatan perubatan dari doktor.

Telapak tangan berpeluh adalah tanda hiperhidrosis fokus utama, iaitu keadaan di mana badan berkeringat berlebihan hanya di lokasi tertentu, seperti di ketiak, telapak kaki, atau telapak tangan. Bahagian berpeluh umumnya simetris, yang berlaku di kedua-dua belah pihak, baik kanan dan kiri.

Punca Palms Berkeringat

Pakar tidak tahu pasti mengapa telapak tangan anda berkeringat. Keadaan ini diduga disebabkan oleh kelenjar peluh di kawasan tersebut menjadi lebih aktif dan sensitif.

Kelenjar peluh akan dirangsang oleh saraf ketika seseorang merasa beremosi (terlalu teruja, gugup, takut atau cemas), banyak bergerak, panas, atau makan makanan pedas. sekarang, apabila saraf bertindak balas berlebihan, badan boleh dibanjiri peluh, termasuk telapak tangan.

Dalam beberapa kes, telapak tangan berpeluh berjalan dalam keluarga. Oleh itu, faktor genetik juga boleh memainkan peranan. Apa yang jelas, telapak tangan yang berpeluh boleh berlaku pada sesiapa sahaja, baik lelaki dan wanita.

Keadaan ini biasanya muncul untuk pertama kalinya sebelum seseorang berumur 25 tahun. Sebenarnya, ramai orang mengaku mengalami peluh berlebihan semasa kecil. Tetapi itu tidak menolak telapak tangan baru yang berpeluh setelah seseorang itu dewasa.

Cara Mengatasi Palms Berpeluh

Telapak tangan berpeluh dapat dikurangkan dan diatasi dengan petua berikut:

 • Elakkan pencetus

  Elakkan pencetus yang dapat membuat telapak tangan anda berkeringat lebih banyak, seperti makanan pedas, kafein, atau panas. Sekiranya anda tidak mengetahui faktor pencetus, cubalah catat apa yang anda makan atau aktiviti yang anda lakukan sebelum menyapu tangan anda.

 • Aluminium klorida

  menggunakan antiperspirant atau salap yang mengandungi aluminium klorida. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya, kerana aluminium klorida boleh menyebabkan kegatalan dan menyengat pada kulit.

 • Ketenangan

  Badan akan menjadi berpeluh ketika berada dalam keadaan tertekan. Untuk mengatasi peluh berlebihan di tangan anda, cubalah beberapa teknik relaksasi, seperti pernafasan dalam, meditasi, mendengar muzik perlahan atau lagu kegemaran anda.

Sekiranya beberapa langkah di atas tidak berjaya, terdapat beberapa rawatan perubatan yang boleh anda dapatkan dari doktor, iaitu:

 • Oubat

  Untuk mengurangkan berpeluh berlebihan, doktor anda mungkin menetapkan ubat antikolinergik. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan rangsangan saraf pada kelenjar peluh, mengakibatkan pengeluaran peluh berkurang. Beberapa kesan sampingan ubat ini adalah mulut kering, sakit perut, sembelit, dan loya.

 • Suntikan Botox

  Sebilangan besar orang mengetahui suntikan Botox sebagai prosedur kosmetik. Walau bagaimanapun, suntikan Botox sebenarnya dapat membantu mengurangkan berpeluh berlebihan. Biasanya peluh akan mula berkurang 4-5 hari selepas suntikan, dan kesan ini dapat dirasakan selama kira-kira 4 bulan.

 • Iontoforesis

  Rawatan untuk tapak tangan berpeluh dilakukan dengan menggunakan arus elektrik yang kecil. Caranya, masukkan telapak tangan anda ke dalam bekas kecil berisi air, maka arus elektrik akan dialirkan melalui air dari mesin khas. Iontoforesis Ia tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan kesemutan. Rawatan ini dilarang untuk wanita hamil, mereka yang menggunakan alat pacu jantung, atau yang mempunyai implan logam di dalam badan mereka.

 • Operasi

  Sekiranya kaedah lain tidak berfungsi, perkara terakhir yang boleh anda lakukan untuk merawat tapak tangan yang berpeluh adalah pembedahan. Pembedahan dilakukan dengan memotong saraf yang mengawal kelenjar peluh di telapak tangan. Namun, ingat bahawa operasi ini agak jarang berlaku dan boleh menyebabkan komplikasi kekal.

Sekiranya telapak tangan berpeluh membuat anda malu untuk berjabat tangan atau mengganggu aktiviti harian, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga dia dapat diberi rawatan yang tepat.