Khasiat Gelatin untuk Kesihatan Tubuh

Gelatin sering digunakan sebagai bahan tambahan makanan dalam puding atau jeli. Selain digunakan dalam industri makanan, agar-agar juga memiliki banyak manfaat kesihatan. Manfaat agar-agar dapat digunakan untuk menjaga kesihatan kulit dan sebagai pengawet dalam vaksin.

Gelatin adalah bahan yang diperoleh dengan mengekstrak kolagen dari tulang rawan atau kulit binatang, seperti daging lembu, ikan, dan daging babi. Kolagen itu sendiri adalah protein yang berfungsi membentuk kelenturan dan kekuatan tisu badan.

Kira-kira 98-99% kandungan dalam gelatin adalah protein atau asam amino, seperti glisin, sementara selebihnya adalah air dan sejumlah kecil vitamin dan mineral.

Gelatin dijual secara bebas di pasaran dalam bentuk serbuk telus atau kepingan nipis yang digunakan sebagai pemekat, penstabil, atau pengawet dalam makanan. Selain itu, agar-agar juga banyak digunakan untuk menghasilkan kosmetik dan kapsul ubat.

6 Khasiat Gelatin untuk Kesihatan

Terdapat beberapa faedah agar-agar untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Menjaga kulit dan rambut yang sihat

Kolagen adalah komponen penting dalam kulit yang berfungsi untuk menguatkan dan mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit. Namun, seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen dalam badan akan menurun. Ini boleh menjadikan kulit kering dan berkedut atau keriput muncul.

Nasib baik, beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen kolagen atau gelatin dipercayai dapat menghalang tanda-tanda penuaan pada kulit, mengurangkan kedutan, dan menjadikan kulit lebih kenyal dan lembap.

Bukan hanya itu, gelatin atau kolagen juga dipercayai dapat meningkatkan pertumbuhan dan ketebalan rambut, termasuk pada orang yang mengalami keguguran rambut akibat alopecia.

2. Mengurangkan sakit sendi

Pengeluaran kolagen yang menurun seiring dengan usia boleh memberi kesan kepada keadaan sendi dan tulang rawan. Ini dapat meningkatkan risiko terkena gangguan sendi, seperti artritis atau artritis osteoartritis.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan suplemen gelatin atau kolagen setiap hari selama beberapa minggu dapat mengurangkan rasa sakit dan kekejangan pada sendi. Walau bagaimanapun, ini masih perlu dibuktikan dengan kajian lanjutan.

3. Menjaga fungsi otak dan kesihatan mental

Glisin asid amino yang terkandung dalam gelatin mempunyai manfaat untuk meningkatkan daya ingatan dan kepekatan. Kesan gelatin pada ini dipercayai baik untuk fungsi otak.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa gelatin bermanfaat dalam mengurangkan risiko mengembangkan beberapa masalah psikiatri, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Walau bagaimanapun, manfaat gelatin untuk otak dan kesihatan mental juga masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Meningkatkan kualiti tidur

Kandungan glisin asid amino dalam gelatin dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur dan memudahkan tubuh tertidur. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan 7-15 gram atau kira-kira 1-2 sudu gelatin sebelum tidur.

5. Mengawal tahap gula dalam darah

Menurut penyelidikan, pengambilan gelatin dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah dan mengurangkan keradangan pada penderita diabetes jenis 2. Namun, manfaat gelatin untuk pesakit diabetes dan pengaruhnya terhadap kadar gula darah masih perlu dibuktikan secara klinikal.

6. Menjaga kualiti vaksin

Selain mengandung virus atau bakteria yang telah dilemahkan atau dibunuh, vaksin juga mengandung bahan tambahan lain, seperti gelatin, walaupun dalam jumlah kecil.

Gelatin digunakan sebagai penstabil sehingga vaksin dapat diedarkan dan disimpan dengan selamat dan lebih lama. Jenis vaksin yang mengandungi gelatin termasuk vaksin influenza, rabies, tifoid, cacar air, dan MMR.

Selain vaksin, gelatin juga digunakan sebagai bahan dalam cairan infus koloid.

Secara umum, agar-agar mempunyai banyak manfaat kesihatan dan sering digunakan sebagai campuran ubat atau vaksin. Walau bagaimanapun, kelebihan gelatin sebagai rawatan tidak diketahui dengan jelas dan masih harus dibuktikan secara klinikal.

Selain itu, penggunaan gelatin tidak boleh sewenang-wenangnya kerana terdapat sebilangan orang yang mempunyai alergi terhadap gelatin, baik dalam makanan, minuman, ubat-ubatan, atau vaksin.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah memakan gelatin atau produk yang mengandungi gelatin, seperti ruam kulit gatal, sesak nafas, atau bengkak bibir, lidah, atau tekak, hentikan penggunaan produk dengan segera dan berjumpa doktor.