Jangan takut perut kembung, ini adalah 5 kebaikan kubis untuk kesihatan

Sebilangan orang mungkin teragak-agak untuk makan kubis kerana takut kembung. Sebenarnya, terdapat begitu banyak faedah kubis untuk kesihatan. Kandungan nutrien di dalamnya dipercayai dapat memudahkan pencernaan untuk menjaga kesihatan mata.

Kol (Brasicca oleracea) adalah sayur-sayuran yang tergolong dalam kumpulan brokoli, kembang kol, dan kubis. Berdasarkan warna, kubis dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu kubis ungu, kubis putih, dan kubis hijau. Walau bagaimanapun, keempat-empat jenis kubis mempunyai kandungan nutrien yang tidak jauh berbeza.

Kubis mengandungi makronutrien yang penting bagi tubuh, iaitu lemak, protein, dan karbohidrat. Tidak hanya itu, sayur ini juga tinggi serat dan mengandung berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin C, vitamin B6, folat, dan zat besi.

Berbagai kandungan antioksidan juga dapat ditemukan dalam kubis, seperti polifenol, flavonoid, dan antosianin.

Pelbagai Khasiat Kubis untuk Kesihatan

Berkat kandungan khasiatnya yang banyak, terdapat beberapa faedah kesihatan kubis yang anda dapat, iaitu:

1. Melancarkan pencernaan

Kandungan serat dan air yang tinggi dalam kubis diketahui baik untuk saluran pencernaan. Khasiat kubis dipercayai dapat melancarkan pergerakan usus dan mencegah atau merawat sembelit.

2. Mengurangkan keradangan

Kandungan antioksidan polifenol dan flavonoid dalam kubis diyakini baik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh kolitis dan rheumatoid arthritis.

3. Menjaga kesihatan jantung

Selain mengurangkan keradangan, kandungan polifenol dan flavonoid dalam kubis juga diketahui dapat mengurangkan tekanan darah dan menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL). Oleh itu, kubis dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Selain itu, kandungan serat, kalium, vitamin B3, dan folat dalam kubis juga diyakini dapat mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

4. Menjaga kesihatan mata

Tidak hanya baik untuk menjaga kesihatan jantung, kubis juga dipercayai dapat menjaga kesehatan mata. Kandungan antioksidan polifenol yang tinggi dalam kubis ungu dipercayai dapat mencegah masalah penglihatan akibat degenerasi makula.

Kubis ungu juga mengandungi antioksidan lutein dan zeaxanthin serta vitamin A yang dapat mencegah kerosakan sel retina pada mata.

5. Menurunkan risiko barah

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa makan sayur-sayuran, seperti brokoli, kubis, dan kubis dapat menghambat pertumbuhan beberapa jenis sel barah, seperti barah esofagus, barah usus besar, dan barah perut.

Manfaat kubis berasal dari sifat antikanker yang terdapat di dalamnya. Kubis juga mengandungi vitamin C dan antioksidan yang diketahui dapat menghambat pertumbuhan sel barah di dalam badan.

Beberapa faedah di atas menunjukkan bahawa kubis sangat baik untuk kesihatan badan. Namun, untuk mendapatkan khasiat kubis, anda tidak disarankan untuk memakannya secara berlebihan kerana boleh menyebabkan perut kembung dan loya.

Untuk mendapatkan pelbagai khasiat kubis, anda boleh memakannya segera setelah dibersihkan sebagai salad. Anda juga boleh mencampurkannya ke dalam sup atau memprosesnya menjadi rebusan.

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit tertentu dan masih ragu-ragu untuk memakan kubis atau mengalami gejala tertentu setelah memakan kubis, seperti kembung berterusan, sakit perut, atau cirit-birit, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga dia dapat diperiksa dan diberi rawatan yang betul.