Mari Ketahui Pelbagai Jenis Ujian Buta Warna

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka buta warna, terutamanya kanak-kanak. Untuk mengesahkan kelainan penglihatan ini, ujian buta warna perlu dilakukan.

Buta warna adalah gangguan penglihatan. Penghidapnya tidak dapat melihat beberapa warna dengan jelas dan tepat. Mereka mungkin sukar untuk membezakan beberapa warna, misalnya merah-hijau, merah-kuning-hijau, atau biru-kuning, yang dikenali sebagai buta warna separa.

Selain mengalami kesukaran untuk membezakan warna tertentu, beberapa orang dengan buta warna juga tidak dapat mengenali warna sama sekali atau benar-benar buta warna.

Oleh itu, ujian buta warna boleh digunakan untuk mengesan sama ada seseorang itu buta warna atau tidak.

Selain dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan mata rutin, ujian buta warna juga biasanya diperlukan sebagai bagian dari pemeriksaan medis sebelum seseorang melamar pekerjaan atau belajar di bidang tertentu.

PelbagaiPunca Buta Warna

Sebilangan besar orang mengalami rabun warna kerana gangguan genetik atau keturunan dari ibu bapa. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh:

  • Kecederaan
  • Pendedahan bahan kimia
  • Kerosakan saraf optik
  • Gangguan fungsi otak yang memproses maklumat warna
  • Penyakit tertentu, seperti katarak, glaukoma, diabetes, atau sklerosis berbilang
  • Semakin meningkat usia

Memahami Pelbagai Jenis Ujian Buta Warna

Dalam dunia pekerjaan, ujian buta warna penting untuk menyaring pemohon dalam bidang pekerjaan yang menekankan kemahiran persepsi warna, seperti penguatkuasaan undang-undang, ketenteraan, kejuruteraan, atau elektronik, ke perubatan.

Contoh ujian rabun warna yang boleh dilakukan adalah:

1. Ujian Ishihara

Ini adalah ujian yang paling biasa digunakan untuk memeriksa kebutaan warna. Malangnya, ujian Ishihara hanya dapat mengesan kebutaan warna merah-hijau.

Ujian buta warna Ishihara dilakukan menggunakan kad yang memaparkan bulatan yang terdiri daripada banyak titik dengan warna dan saiz yang berbeza atau bilangan tertentu.

2. Ujian warna Cambridge

Ujian rabun warna sama dengan ujian Ishihara. Perbezaannya ialah pesakit akan diminta untuk melihat skrin komputer. Semasa menjalani ujian rabun warna ini, pasien akan diminta untuk mengenal pasti huruf "C" yang merupakan warna yang berbeda dari warna di sekitarnya.

3. Ujian persediaan

Dalam ujian ini, pesakit diminta untuk mengatur objek berdasarkan gradasi warna yang sedikit berbeza. Contohnya ialah menyusun blok dari gradasi biru gelap-biru-biru muda.

4. Anomalioskop

Untuk melakukan ujian buta warna ini, instrumen seperti mikroskop diperlukan. Melalui lensa alat, pesakit diminta melihat bulatan yang terbahagi kepada 2 warna, separuh kuning cerah dan separuh merah dan hijau.

Pesakit akan diminta untuk menekan butang alat ini sehingga semua warna dalam bulatan berubah menjadi sama. Sama seperti ujian Ishihara, anomalioskop hanya dapat mendiagnosis rabun warna merah-hijau.

5. Ujian Farnsworth-Munsell

Ujian rabun warna ini menggunakan banyak bulatan dengan gradasi yang berbeza dengan warna yang sama, seperti ujian susunan. Tujuannya adalah untuk menentukan sama ada pesakit dapat membezakan perubahan warna yang sangat halus.

Itu adalah pelbagai jenis ujian buta warna yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda menghadapi masalah melihat atau mengenali warna, berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk ujian buta warna di hospital.