Anggur Hamil - Gejala, sebab dan rawatan

Mol hidatidiform atau kehamilan anggur adalah pembentukan plasenta (plasenta) yang tidak normal semasa kehamilan. Kehamilan dengan anggur adalah komplikasikehamilan yang jarang berlaku.

Plasenta atau plasenta yang terbentuk pada pesakit yang mengandung anggur tidak normal dan terbentuk seperti sekumpulan anggur. Selalunya janin tidak terbentuk sama sekali, hanya tisu plasenta yang tidak normal. Keadaan ini, yang dikenali sebagai kehamilan anggur, diklasifikasikan sebagai penyakit trofoblastik kehamilan.

Kehamilan dengan anggur sukar dikesan pada awal kehamilan, kerana pada awalnya ia serupa dengan kehamilan normal. Anggur hamil akan dikesan oleh pakar sakit puan semasa pemeriksaan kehamilan secara rutin. Seseorang yang telah mengalami kehamilan selentingan akan lebih berisiko mengalami kehamilan selentingan lagi pada masa akan datang.

Gejala Anggur Hamil

Tanda-tanda awal kehamilan dengan anggur adalah sama dengan tanda kehamilan biasa. Walau bagaimanapun, dengan meningkatnya usia kehamilan, kehamilan anggur (tahi lalat hidatidiform) boleh dicirikan oleh gejala tertentu, seperti:

 • Pendarahan pada trimester pertama. Kadang-kadang pendarahan ini serupa dengan pendarahan implantasi.
 • Mual dan muntah yang sangat teruk.
 • Perut kelihatan membesar melebihi usia kehamilan.
 • Keputihan atau ketulan seperti anggur dari faraj.
 • Sakit pelvis.

Bila hendak berjumpa doktor

Setelah mengetahui bahawa anda hamil secara positif, segeralah berjumpa dengan pakar obstetrik anda, sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengetahui keadaan perkembangan janin dan juga untuk mengesan jika terdapat keadaan yang tidak normal, baik pada janin maupun di rahim.

Pemeriksaan kepada pakar sakit puan di luar jadual kawalan juga perlu dilakukan sekiranya anda merasakan gejala kehamilan anggur. Anda harus berhati-hati jika anda pernah mengandung anggur, kerana ada risiko mengalaminya lagi.

Periksa dengan pakar obstetrik anda secara berkala semasa pulih setelah mengandung anggur. Tanyakan kepada doktor anda bila tidak perlu hamil lagi setelah mengalami kehamilan anggur.

Punca Anggur Hamil

Wain hamil (tahi lalat hidatidiform) berlaku kerana permulaan proses persenyawaan yang tidak normal. Ini mungkin kerana sperma yang menyuburkan telur kosong atau ada 2 sperma yang menyuburkan satu telur.

Apabila sel sperma menyuburkan telur kosong, ia disebut kehamilan anggur lengkap. Pada kehamilan jangka panjang, sel-sel terbentuk hanya dari gen bapa, sehingga janin tidak terbentuk. Walau bagaimanapun, plasenta atau plasenta terus tumbuh dan tumbuh tidak normal.

Dalam keadaan 2 sel sperma menyuburkan 1 telur, ia disebut kehamilan anggur separa. Dalam keadaan ini, ada penambahan genetik dari bapa, sehingga hasil persenyawaan tidak bertahan lama atau mati dalam beberapa minggu.

Faktor Risiko untuk Anggur Hamil

Terdapat beberapa faktor yang difikirkan boleh meningkatkan risiko wanita mengandung anggur (tahi lalat hidatidiform), termasuk:

 • Lebih dari 35 tahun ketika mengandung

  Risiko hamil dengan anggur cenderung lebih tinggi pada wanita yang mengandung lebih dari 35 tahun, berbanding dengan wanita yang hamil di bawah 30 tahun.

 • Adakah anda pernah mengandung anggur?

  Seseorang yang pernah hamil dengan anggur juga berisiko mengalami keguguran pada kehamilan berikutnya.

 • Sekali pengalaman keguguran

  Seorang wanita yang mengalami keguguran lebih cenderung mengalami keguguran daripada mereka yang belum.

Diagnosis Anggur Hamil

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, tanda awal kehamilan anggur adalah sama dengan kehamilan pada umumnya. Wanita hamil biasanya dikesan mengalami kehamilan arak semasa pemeriksaan kehamilan secara rutin.

Tanda pertama yang muncul adalah perut membesar yang tidak sesuai dengan usia kehamilan. Kemudian pakar obstetrik dapat mengesan anggur hamil (tahi lalat hidatidiform) melalui ultrasound kehamilan dan ujian darah.

Semasa ujian hormon kehamilan, doktor akan melihat tahap hormon gonadotropin korionik manusia (hCG). Orang yang mengandung anggur akan mempunyai tahap hormon yang lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Pada pemeriksaan ultrasound kehamilan, sekitar minggu ke-8 atau ke-9 kehamilan, pakar obstetrik akan menemui tanda-tanda berikut jika wanita hamil mengandung kehamilan sepenuhnya:

 • Tidak ada janin di dalam rahim.
 • Tiada cecair ketuban yang kelihatan.
 • Kista ovari muncul.
 • Plasenta menebal hampir memenuhi rahim.
 • Plasenta berbentuk seperti sekumpulan anggur.

Pada wanita yang mengalami kehamilan molar separa, ultrasound kehamilan mungkin menunjukkan:

 • Pertumbuhan janin yang tertunda.
 • Cecair ketuban sedikit.
 • Plasenta menebal.

Setelah didiagnosis mengandung anggur, doktor akan menasihati pesakit untuk melakukan ujian darah yang lain untuk mengetahui sama ada pesakit mempunyai preeklamsia, hipertiroidisme, atau anemia.

Mengendalikan Anggur Hamil

Sebilangan besar penghidap anggur hamil (tahi lalat hidatidiform) akan mengalami keguguran spontan. Keguguran biasanya melepaskan tisu dalam bentuk benjolan yang menyerupai sekumpulan anggur.

Sekiranya anda tidak mengalami keguguran, doktor anda akan mengambil tindakan segera untuk mencegah komplikasi lebih lanjut. Tindakan yang boleh dilakukan oleh pakar sakit puan termasuk:

Kuret

Dalam melakukan kuretase, doktor akan melebarkan serviks dan mengeluarkan tisu yang tidak normal dengan alat khas. Prosedur ini adalah pilihan terbaik sekiranya pesakit merancang untuk hamil lagi.

Histerektomi

Histerektomi adalah penyingkiran rahim. Prosedur ini hanya dilakukan pada pesakit yang tidak merancang untuk hamil lagi atau berisiko tinggi terkena penyakit berbahaya neoplasia trofoblastik kehamilan.

Pemulihan

Sel-sel yang tidak normal mungkin masih kekal di rahim selepas kuretase. Sel-sel ini biasanya akan hilang dalam beberapa bulan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, rawatan lebih lanjut diperlukan untuk menghilangkannya.

Untuk memastikan sel yang tidak normal hilang, pesakit perlu menjalani tahap HCG, melalui ujian darah dan air kencing. Tahap hormon harus kembali normal setelah penyingkiran tisu yang tidak normal.

Sekiranya tahap hormon tetap tinggi, ini bermakna masih ada sel yang tidak normal yang tersisa di rahim. Pemeriksaan ini dijalankan selama 6 bulan hingga setahun setelah mengalami kehamilan anggur.

Selain itu, pesakit juga disarankan untuk tidak hamil dalam masa satu tahun setelah mengalami kehamilan arak.

Komplikasi Anggur Hamil

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh timbul setelah mengalami kehamilan anggur (tahi lalat hidatidiform), dalam kalangan yang lain:

Neoplasia trofoblastik kehamilan

Komplikasi ini lebih kerap berlaku pada pesakit dengan kehamilan anggur lengkap, yang dicirikan oleh HCG yang tetap tinggi selepas kuretase. Neoplasia trofoblastik kehamilan Ia berlaku apabila sel yang tidak normal memasuki pusat dinding rahim.

Choricarcinoma

Choriocarcinoma adalah sejenis barah dari neoplasia trofoblastik kehamilan. Walaupun jarang berlaku, barah ini lebih kerap dialami oleh pesakit yang mengandung anggur sepenuhnya.

Mengandung anggur lagi

Penderitaan mengandung anggur berisiko mengalami kehamilan anggur lagi pada kehamilan berikutnya. Risiko ini lebih tinggi jika dialami oleh penghidap yang telah mengalami beberapa kehamilan anggur atau mereka yang mengalami keguguran.

Pencegahan Anggur Hamil

Kehamilan anggur berlaku kerana kesalahan gen dalam proses persenyawaan. Oleh itu, keadaan ini sukar dicegah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa usaha yang dapat dilakukan pada pesakit kehamilan anggur untuk mengurangkan kemungkinan perkara yang sama terjadi pada kehamilan yang akan datang.

Salah satu usaha untuk mengurangkan risiko mengalami semula kehamilan anggur (tahi lalat hidatidiformadalah untuk melambatkan kehamilan, sekurang-kurangnya setahun setelah kuretase. Untuk mengelakkan kehamilan, gunakan kontraseptif. Semua alat kontraseptif boleh digunakan, kecuali pil kontraseptif.

Pemeriksaan berkala kepada pakar obstetrik perlu dilakukan jika anda hamil lagi setelah mengandung anggur, untuk memastikan pertumbuhan normal plasenta dan janin.