5 Fungsi Kulit dan Cara Menjaga Kesihatannya

Kulit adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia. Terdapat pelbagai fungsi kulit, termasuk meliputi organ dalaman, otot, dan sel-sel di dalamnya. Untuk memaksimumkan fungsi kulit, Anda memerlukan lelakimenjaga kesihatan mereka.

Kulit terdiri dari berbagai komponen, termasuk air, protein, lemak, beberapa jenis mineral, dan sebatian kimia. Berat rata-rata kulit dewasa adalah sekitar 2.7 kilogram. Kulit terdiri daripada tiga lapisan utama, iaitu epidermis, dermis, dan hypodermis. Ketiga-tiga lapisan mempunyai peranan yang berbeza dalam struktur kulit.

Lima Fungsi Kulit

Secara umum, terdapat lima fungsi kulit untuk tubuh, iaitu:

 • Melindungi badan

  Sebagai organ tubuh yang terbesar, kulit mempunyai fungsi pelindung, iaitu melindungi otot, tulang, ligamen, saluran darah, sel saraf, dan organ dalam tubuh. Kulit juga memainkan peranan yang sangat penting dalam daya tahan tubuh untuk melindungi dirinya daripada kuman berbahaya dan bahan atau benda asing, seperti pencemaran. Apabila kulit cedera, misalnya luka di lutut, perlu merawat luka dengan baik untuk mengelakkan jangkitan.

 • Mengekalkan suhu badan

  Kulit dapat bertindak balas terhadap kenaikan atau penurunan suhu badan, yang dikirim sebagai isyarat dari otak. Untuk menyejukkan badan yang panas, kelenjar peluh akan menjadikan badan berpeluh melalui kulit.

 • Jaga lemak dan membantu sintesis vitamin D

  Kulit berfungsi sebagai pusat simpanan air dan lemak. Lemak ini berperanan menyokong otot dan tulang agar tetap melekat. Kemudian biarkan proses sintesis vitamin D yang diperoleh dari cahaya matahari.

 • Menjadi deria rasa

  Kulit mempunyai pelbagai ujung saraf yang berfungsi sebagai deria rasa manusia terhadap suhu panas atau sejuk, sentuhan, getaran, tekanan, kesakitan dan sensasi lain.

 • Menyokong penampilan

  Kulit adalah organ yang pertama kali dilihat oleh orang lain. Dengan warna dan teksturnya, kulit dapat menyokong penampilan, daya tarikan, dan keyakinan diri seseorang.

Selain itu, kulit juga berperanan dalam sistem perkumuhan atau pembuangan toksin dan bahan buangan metabolik dalam badan melalui peluh.

Petua Menjaga Kesihatan Kulit

Seiring usia anda, kulit anda akan mengalami perubahan. Kulit tidak lagi lembut atau ketat pada usia muda. Selain itu, kulit juga cenderung lebih kering, nipis, dan mudah tersinggung.

Walaupun kulit akan tumbuh semula secara semula jadi setiap 27 hari, penjagaan kulit masih diperlukan untuk mengekalkan fungsi kulit yang optimum. Beberapa cara yang dapat dilakukan termasuk:

 • Bersihkan kulit dua kali sehari

  Sebelum tidur pada waktu malam, penting untuk membiasakan diri membersihkan wajah, termasuk membuangnya membuatnaik yang masih terpampang di wajah. Sebaiknya gunakan sabun tanpa wangi. Anda juga disyorkan untuk mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari, untuk membersihkan permukaan kulit dari pelbagai habuk, kotoran, dan kuman yang mungkin melekat pada kulit.

 • Gunakan pelembap setiap hari

  Menjaga kulit sentiasa lembap setiap hari, penting untuk dilakukan, agar kulit tidak mengalami kekeringan, atau kerengsaan. Untuk badan anda, anda boleh menggunakan sejenis pelembap losyen tangan & badan, sementara untuk kawasan kulit wajah, gunakan pelembap khas untuk wajah (juga boleh disesuaikan dengan jenis kulit wajah).

 • Gunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah

  Sinar ultraviolet dari matahari boleh mempengaruhi proses penuaan kulit. Sebaiknya gunakan pelindung matahari setiap hari. Manfaatkan produk pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih, yang melindungi daripada UVA dan UVB. Hadkan pendedahan cahaya matahari dari pukul 10 pagi hingga 2 petang di mana pendedahan ultraviolet paling kuat. Lengkap dengan lengan panjang, seluar, topi, atau pelindung lain

Selain beberapa cara di atas, mengurangkan tabiat merokok juga dapat membantu memaksimumkan fungsi kulit. Perokok diketahui mempunyai lebih banyak kedutan daripada bukan perokok pada usia dan warna kulit yang sama.

Mengekalkan kulit yang sihat adalah penting untuk memaksimumkan fungsi kulit. Sekiranya anda mengalami keluhan pada kulit, segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk keadaan ini sehingga dapat dirawat.