Pilihan ubat mata yang bengkak mengikut penyebabnya

Pilihan ubat mata bengkak sangat beragam, mulai dari tetes mata hingga salap. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat mata yang bengkak mesti disesuaikan dengan sebab atau keadaan yang mendasari agar rawatannya berkesan dan keadaan mata yang bengkak dapat diselesaikan dengan segera.

Mata bengkak atau edema periorbital adalah keadaan yang merujuk kepada cecair berlebihan pada tisu di sekitar mata. Mata bengkak sering terjadi pada kelopak mata dan disertai dengan gejala lain, seperti kemerahan, mata berair, atau mata kering.

Keadaan mata yang bengkak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kerengsaan atau alergi, jangkitan, hingga kecederaan pada mata. Oleh itu, penggunaan ubat mata yang bengkak perlu disesuaikan dengan penyebabnya atau mengikut cadangan doktor.

Perubatan Mata Puffy dan Kegunaannya

Sebelum menggunakan ubat mata bengkak, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkan mata bengkak yang anda alami terlebih dahulu. Salah satu cara untuk menentukan penyebabnya adalah berjumpa doktor.

Setelah melakukan pemeriksaan mata dan menentukan punca mata bengkak anda, doktor anda akan menetapkan ubat mata bengkak yang sesuai, termasuk:

1. Air mata buatan

Mata bengkak yang disebabkan oleh kerengsaan atau alergi dapat diatasi dengan mengelakkan faktor penyebabnya. Di samping itu, untuk melegakan simptom mata yang bengkak akibat kerengsaan dan alergi, doktor juga boleh memberikan titisan mata dalam bentuk air mata buatan (air mata tiruan).

2. Antihistamin

Ubat ini boleh digunakan untuk merawat keluhan mata yang bengkak dan gatal akibat reaksi alahan pada mata. Antihistamin yang diresepkan oleh doktor untuk merawat mata yang bengkak boleh berupa titisan mata atau ubat oral.

3. Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid dalam bentuk titisan mata umumnya digunakan untuk merawat reaksi alahan atau keradangan mata yang teruk.

Walaupun boleh dibeli di kaunter, penggunaan ubat kortikosteroid sebagai ubat mata yang bengkak mestilah sesuai dengan cadangan atau arahan penggunaan dari doktor. Sekiranya digunakan dengan tidak betul, ubat ini sebenarnya berisiko merosakkan mata anda dan memburukkan lagi keluhan yang anda alami.

4. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)

Kecederaan pada mata, misalnya dari kesan pukulan atau objek tumpul, biasanya menyebabkan bengkak mata dengan rasa sakit dan lebam di mata.

Kecederaan mata ringan biasanya akan sembuh sendiri dalam beberapa hari. Namun, untuk menghilangkan keluhan yang timbul akibat kecederaan mata, anda boleh berehat dan menggunakan kompres sejuk selama 15-20 minit di kawasan mata yang bengkak.

Anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit atau ubat anti-radang bukan steroid, seperti paracetamol, jika diperlukan.

5. Antibakteria

Mata bengkak akibat jangkitan boleh menyebabkan radang yang disebut konjungtivitis. Jangkitan boleh disebabkan oleh virus atau bakteria.

Mata bengkak akibat konjungtivitis virus biasanya hilang sendiri tanpa rawatan khas. Walau bagaimanapun, menggunakan air mata buatan dan kompres sejuk pada mata dapat digunakan untuk melegakan gejala dan mempercepat pemulihan.

Sekiranya bengkak mata disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan boleh dilakukan dengan antibiotik. Ubat ini boleh diresepkan oleh doktor dalam bentuk titisan mata, krim, atau salap mata. Dalam kes tertentu, doktor juga boleh menetapkan antibiotik dalam bentuk oral (ubat).

6. Antijamur

Jangkitan mata kulat jarang berlaku, tetapi keadaannya sangat berbahaya. Pesakit dengan jangkitan kulat pada mata dapat mengalami keluhan mata bengkak, gatal, sakit, berair, atau merah disertai dengan gangguan penglihatan.

Keadaan ini lebih berisiko bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah atau pengguna kanta lekap yang tidak rajin menukar dan menjaga lensa sentuh mereka bersih.

Untuk merawat jangkitan kulat pada mata, doktor boleh menetapkan ubat antijamur dalam bentuk titisan mata atau ubat oral. Tetapi, jika teruk, doktor boleh memberi ubat antijamur melalui suntikan.

Secara umum, untuk merawat mata yang bengkak yang agak ringan, penggunaan kompres sejuk pada mata cukup berkesan. Namun, jika mata yang bengkak tidak hilang, anda boleh menggunakan beberapa ubat mata yang bengkak di atas mengikut preskripsi dan cadangan doktor.

Selain itu, ketika mata anda membengkak atau menjadi jengkel, hindari penggunaan solekan keliling mata sebentar sehingga keadaan mata anda kembali normal.

Petua Mencegah Puffy Eyes

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah mata bengkak, termasuk:

Elakkan alergen

Lakukan ujian alergi untuk mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkan alahan anda. Oleh itu, anda boleh mengelakkan sebab-sebab ini untuk mengelakkan mata bengkak daripada berlaku.

Gunakan pelindung mata

Bagi anda yang sering melakukan aktiviti dengan risiko kecederaan mata yang tinggi, penting untuk selalu menggunakan pelindung mata. Sekiranya anda sering bergerak di bawah terik matahari, gunakan cermin mata hitam yang dapat melindungi mata anda dari sinar ultraviolet.

Menggunakan titisan mata tanpa bahan pengawet

Apabila anda menggunakan titisan mata, gunakan ubat atau produk tanpa bahan pengawet. Ini kerana titisan mata dengan pengawet mungkin mengandungi bahan yang menjengkelkan yang boleh menyebabkan kerengsaan mata.

Basuh tangan dengan kerap

Kerap mencuci tangan dan menghentikan kebiasaan menyentuh mata dapat mengurangkan risiko jangkitan mata yang boleh menyebabkan mata bengkak. Sekiranya perlu, gunakan tuala atau tisu bersih semasa membersihkan wajah dan mata anda.

Membersihkan kanta lekap

Bagi anda yang menggunakan kanta lekap, anda mesti membersihkan dan mengganti kanta lekap secara berkala. Ini untuk mengurangkan risiko jangkitan mata atau kerengsaan.

Selain kaedah di atas, anda juga perlu menyertainya dengan memeriksa kesihatan mata anda secara berkala kepada doktor, terutama jika anda pernah mengalami masalah mata, termasuk mata yang bengkak.

Setelah memeriksa keadaan mata anda dan menentukan penyebabnya, doktor akan memberikan ubat pembengkakan mata yang sesuai agar keluhan yang anda alami dapat diselesaikan dengan segera.