6 Khasiat Buah Rambutan untuk Kesihatan

Manfaat kesihatan rambutan agak pelbagai. Buah dengan rasa manis ini baik untuk dimakan untuk meningkatkan pencernaan, menyokong kesihatan jantung, dan meningkatkan daya tahan.

Rambutan atau Nefelium lappaceum berkembang di iklim tropika, seperti Indonesia, Thailand, dan Malaysia. Seperti namanya, kulit buah ini dipenuhi rambut.

Buah Rambutan memiliki daging putih, ada biji di dalamnya, dan memiliki bentuk seperti bola kecil. Apabila dikupas, buah ini mempunyai penampilan yang serupa dengan buah lychee atau longan.

Buah rambutan ini mempunyai rasa manis dan sesuai untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.

Kandungan Pemakanan Buah Rambutan

Seperti buah-buahan lain, rambutan mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Dalam 100 gram buah rambutan, terdapat kira-kira 70 kalori dan:

  • 0.9 gram protein
  • 18 gram karbohidrat
  • 0,8-1 gram serat
  • 15 miligram kalsium
  • 15 miligram fosforus
  • 0.5 miligram besi
  • 15 miligram natrium
  • 110 miligram kalium
  • 60 miligram vitamin C

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, buah rambutan juga mengandungi magnesium, folat, zink, kolin, dan pelbagai vitamin lain, seperti vitamin A dan vitamin B. Buah rambutan juga kaya dengan pelbagai antioksidan, seperti antosianin, sebatian fenolik, dan flavonoid.

Khasiat Buah Rambutan untuk Kesihatan

Kerana mengandungi banyak nutrien, tidak hairanlah buah rambutan dapat memberikan manfaat yang luar biasa untuk kesihatan, termasuk:

1. Melancarkan sistem pencernaan

Rambutan adalah salah satu jenis buah yang mengandungi serat yang cukup banyak. Kandungan serat ini baik untuk pencernaan yang lancar dan proses membuang najis semasa buang air besar. Dengan mengambil cukup serat dari buah rambutan atau buah-buahan dan sayur-sayuran lain, anda akan mengelakkan sembelit atau sembelit.

2. Menguatkan sistem ketahanan badan

Rambutan juga merupakan sumber vitamin C yang baik. Selain itu, buah ini mengandungi vitamin A dan antioksidan. Kandungan ini menjadikan buah rambutan berguna untuk meningkatkan daya tahan.

Dengan sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat, tubuh anda dapat melawan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit dengan lebih baik. Adalah baik bagi anda untuk tidak jatuh sakit dengan mudah, kamu tahu.

3. Menjaga kesihatan jantung

Sama seperti beberapa jenis buah lain yang mengandungi kalium, rambutan mempunyai manfaat untuk menyokong kesihatan jantung. Kalium adalah salah satu jenis mineral yang berperanan besar dalam menurunkan tekanan darah dan memastikannya stabil.

Selain itu, antioksidan pada buah rambutan juga berperanan dalam mengurangkan keradangan, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

4. Membantu penurunan berat badan

Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk buah rambutan, dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama sehingga dapat mengurangkan selera makan anda. Sangat baik untuk membantu menurunkan berat badan berlebihan.

Selain makan sayur-sayuran dan buah-buahan, sehingga dapat menurunkan berat badan, Anda juga disarankan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, tidak mengabaikan sarapan pagi, mendapatkan cukup cairan, makan porsi kecil tetapi kerap, dan berolahraga secara teratur.

5. Menjaga kesihatan tulang

Dengan bertambahnya usia, kesihatan dan kekuatan tulang akan merosot. Namun, ini dapat dicegah jika anda selalu makan makanan yang tinggi kalsium dan kalium, seperti buah rambutan, sayuran berdaun hijau, ikan, kacang, susu, keju, dan kacang-kacangan. yogurt.

Selain makan makanan ini, agar kesihatan tulang dijaga dengan baik, Anda digalakkan untuk tetap aktif dalam sukan, tidak merokok, dan tidak minum minuman beralkohol. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mengambil makanan tambahan.

6. Menurunkan risiko barah

Buah Rambutan mengandungi antioksidan yang baik untuk mengatasi kesan radikal bebas dan kerosakan pada sel tubuh. Kandungan antioksidan dalam buah ini juga mempunyai manfaat dalam mengurangkan risiko barah dalam tubuh anda, kamu tahu.

Sejumlah kajian juga menunjukkan bahawa buah rambutan atau ekstrak buah mempunyai sifat antikanker yang dapat mencegah terjadinya beberapa jenis barah, seperti barah kulit dan barah usus.

Selain khasiat di atas, buah rambutan juga dipercayai dapat mengurangkan risiko pembentukan batu ginjal. Namun, khasiat buah rambutan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Memandangkan banyak manfaat kesihatan rambutan, mulai hari ini anda boleh memasukkan buah rambutan ke dalam makanan ringan yang sihat. Namun, kerana rasanya manis, kandungan gula dalam buah ini dapat memicu gejala yang berulang pada penderita sindrom iritasi usus.

Selain itu, buah rambutan juga boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang. Sekiranya anda mengalami simptom alergi setelah memakan rambutan, seperti gatal, bibir bengkak, sakit perut, mual, atau muntah, hentikan penggunaannya segera dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.