Pelbagai Cara Menghilangkan Parut degil

Cara menghilangkan parut yang degil sebenarnya mudah. Bukan hanya dengan menggunakan krim penghilang parut, anda juga dapat menggunakan bahan semula jadi atau menjalani prosedur perubatan.

Munculnya parut pada kulit boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari lecet akibat jatuh, calar, luka dengan benda tajam, luka bakar, hingga luka akibat kerengsaan pada kulit.

Parut, terutama yang muncul di wajah, secara amnya boleh mengganggu penampilan dan membuat orang yang mengalami masalah kulit ini merasa kurang yakin. Namun, tidak perlu risau. Parut dapat diubati dengan beberapa cara.

Cara menghilangkan parut dengan bahan semula jadi

Bagi anda yang ingin menggunakan bahan semula jadi untuk menghilangkan parut, berikut adalah beberapa pilihan yang mungkin anda cuba di rumah:

1. Aloe vera

Lidah buaya adalah salah satu tanaman yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit. Selain dapat mengatasi kulit kering dan mencerahkan kulit, lidah buaya juga dapat membantu menyamarkan dan menghilangkan parut yang degil.

Cara menggunakan lidah buaya untuk menghilangkan parut cukup mudah, anda hanya perlu menggunakan gel aloe vera ke kawasan parut, kemudian biarkan selama kira-kira 30 minit. Selepas itu, bilas dengan air bersih.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, gunakan gel aloe vera 2 kali sehari.

2. Sayang

Di sebalik rasanya yang manis, madu berguna untuk mempercepat penyembuhan luka, serta menghilangkan parut yang degil. Ini kerana madu mengandungi kesan antibakteria, anti-radang, dan antioksidan yang baik untuk proses penyembuhan luka pada kulit.

Anda hanya menggunakan madu ke kawasan parut, kemudian tutupnya dengan pembalut. Selepas itu, biarkan semalaman dan lepaskan pembalut pada waktu pagi. Bersihkan kulit dengan air suam.

3. Minyak kelapa atau minyak zaitun

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam minyak kelapa, minyak jojoba, atau minyak zaitun dipercayai dapat menghilangkan parut, terutama disebabkan oleh jerawat atau dermatitis.

Anda hanya menggunakan minyak zaitun atau minyak kelapa terus ke parut, sambil mengurut perlahan selama kira-kira 10 minit. Seterusnya, biarkan kulit menyerap minyak sekurang-kurangnya satu jam.

4. Bawang putih

Bawang putih telah lama dikenal sebagai ubat herba untuk merawat sejumlah masalah kesihatan, termasuk masalah kulit. Bukan hanya dapat menghilangkan parut jerawat, bawang putih juga dipercayai dapat membantu menghilangkan parut yang disebabkan oleh psoriasis.

Anda hanya meletakkan bawang putih yang dihancurkan di kawasan parut, kemudian biarkan selama beberapa minit. Di samping itu, anda juga boleh menggosok bawang putih dengan campuran lidah buaya atau madu.

5. Cuka sari apel

Cuka sari apel mengandungi asid yang dapat membuang sel kulit mati, mencegah jangkitan bakteria, mengurangkan pengeluaran sebum, dan mengurangkan keradangan. Oleh itu, cecair ini dianggap berkesan dalam membantu menghilangkan parut yang degil, terutamanya parut akibat jerawat.

Untuk menghilangkan parut, anda perlu mencampurkan 2 sudu teh cuka sari apel dengan 2 atau 3 sudu air, kemudian sapukan campuran cuka sari apel menggunakan bebola kapas ke kulit.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda perlu membuat larutan cuka yang lebih cair dengan 2 sudu teh cuka sari apel dan 5-7 sudu besar air bersih.

6. Baking soda

Walaupun sering digunakan untuk membuat adunan kek untuk mengembang, baking soda juga merupakan salah satu bahan semula jadi yang dipercayai dapat menghilangkan parut.

Anda hanya perlu mencampurkan baking soda dengan air suling sedikit demi sedikit sehingga berubah menjadi pekat. Selepas itu, sapukan ke kawasan parut. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Walaupun beberapa bahan semula jadi semula jadi dianggap dapat membantu menghilangkan parut yang degil, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Sebabnya, sebilangan orang, terutama mereka yang mempunyai kulit sensitif atau sejarah alahan, mungkin mengalami kerengsaan setelah menggunakan ramuan di atas.

Cara menghilangkan parut secara perubatan

Sekiranya kaedah semula jadi tidak dapat menghilangkan parut, anda boleh menggunakan kaedah perubatan untuk menghilangkannya. Biasanya prosedur yang disarankan akan berbeza-beza, bergantung pada jenis luka dan lokasinya. Antaranya:

1. Dermabrasi

Dermabrasi boleh dilakukan untuk merawat parut pada kulit yang menjadikan permukaan kulit kelihatan tidak rata. Prosedur ini dilakukan dengan mengikis permukaan kulit yang berparut dan merangsang pertumbuhan tisu kulit baru, sehingga lapisan kulit kelihatan lebih halus dan lebih sekata.

2. Mikrodermabrasi

Prosedur ini biasanya dilakukan pada luka yang lebih kecil atau dangkal, seperti parut jerawat kecil, garis halus, bintik usia, dan kusam pada wajah. Dermabrasi dan mikrodermabrasi boleh dilakukan oleh pakar kecantikan atau ahli dermatologi.

3. Suntikan kortikosteroid

Suntikan kortikosteroid sesuai untuk anda yang mempunyai parut hipertrofik atau parut keloid. Suntikan ini dapat membantu melembutkan tisu parut dan mengecilkan lebam pada kulit yang muncul akibat parut.

Namun, kaedah menghilangkan parut ini perlu dilakukan beberapa kali dan memerlukan masa yang lama agar hasilnya dapat dilihat.

4. Laser muncul semula

Laser muncul semula hampir sama dengan dermabrasi, dan memerlukan masa pemulihan yang lebih pendek daripada rawatan laser sebelumnya.

Penggunaan laser jenis baru ini dalam perawatan kulit dapat memberikan hasil yang lebih halus, kerana ia bertindak pada jaringan kolagen di dermis tanpa menghilangkan lapisan atas kulit.

5. Pembalut tekan silikon

Sekiranya anda mempunyai parut cantuman kulit atau luka bakar yang besar, anda boleh menggunakan pembalut tekanan silikon di atas parut. Dengan menggunakan pembalut ini, parut akan kelihatan lebih sekata dan lebih lembut. Prosedur ini harus dilakukan di bawah pengawasan ahli dermatologi.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan parut. Apa sahaja kaedah yang anda pilih, sama ada menggunakan bahan semula jadi atau prosedur perubatan, pastikan anda terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan cadangan rawatan parut yang betul.