Ini adalah bukti bahawa Multitasking tidak cekap dan mengganggu kesihatan

Pelbagai tugas adalah kemahiran dalam melakukan beberapa aktiviti atau pekerjaan pada masa yang sama. Pelbagai tugas sering dilakukan untuk menjimatkan masa. Tetapi pada hakikatnya, berbilang tugas sering tidak berkesan malah boleh memudaratkan kesihatan.

Secara harfiah, berbilang tugas bermaksud tugas berganda. Istilah ini tidak hanya digunakan oleh orang yang bekerja di pejabat, tetapi juga setiap orang yang melakukan pelbagai pekerjaan secara serentak, baik anak-anak maupun suri rumah.

Tidak sedikit orang berpendapat bahawa melakukan beberapa aktiviti atau pekerjaan secara serentak akan menjimatkan masa dan tenaga. Sebenarnya, kenyataannya adalah sebaliknya. Pelbagai tugas sering menggunakan lebih banyak tenaga dan mengurangkan kualiti kerja.

Definisi Pelbagai tugas dan Contohnya

Adakah anda pernah berjalan sambil membalas pesanan ringkas di WL atau makan semasa membaca? Sekiranya sudah, anda boleh dikatakan sebagai multitasker. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, berbilang tugas adalah kemampuan seseorang untuk melakukan beberapa pekerjaan sekaligus.

Kerja boleh dilakukan pada masa yang sama atau berpindah dari satu pekerjaan ke pekerjaan yang lain. Sebenarnya, istilah untuk melakukan kerja secara shift disebut sebagai pertukaran tugas. Namun, orang sering menganggap kedua-dua istilah tersebut mempunyai makna yang sama.

Sebab yang paling umum mengapa orang melakukan sesuatu sekaligus adalah menjimatkan masa. Menyelesaikan kerja satu persatu, seperti berhenti berjalan dan berhenti untuk membalas pesanan ringkas, pastinya memerlukan lebih banyak masa.

Oleh itu, banyak orang bekerja secara serentak kerana dianggap lebih pantas. Beberapa contoh lagi berbilang tugas dalam kehidupan seharian adalah:

  • Belajar atau bekerja semasa makan
  • Memasak sambil menonton TV
  • Bercakap semasa bermain di peranti
  • Balas mesej teks atau angkat telefon semasa memandu

Pelbagai tugas Akan Menurunkan Produktiviti Kerja

Semasa melakukan berbilang tugas, otak akan bekerja lebih kuat untuk fokus dan menumpukan perhatian untuk menyelesaikan pekerjaan atau aktiviti dengan baik. Sebenarnya, otak pada amnya hanya dapat menumpukan pada satu perkara dalam satu masa.

Apabila otak semakin letih bekerja, daya tumpuan dan kemampuan untuk fokus dalam menjalankan pelbagai pekerjaan atau aktiviti akan terganggu. Ini dapat mengurangkan kualiti kerja anda.

Di samping itu, anda mungkin juga perlu membuat semula kerja kerana terdapat banyak kesalahan yang dilakukan semasa menjalani berbilang tugas. Ini menjadikan berbilang tugas bukanlah sesuatu yang dapat menjadikan sesuatu itu cekap.

Berbeza dengan pendapat kebanyakan orang, berbilang tugas ternyata sama sekali tidak berguna dalam menjimatkan masa. Melakukan dua pekerjaan pada masa yang sama, akan memakan masa lebih lama daripada melakukannya satu persatu.

Di samping itu, melakukan kerja berbilang tugas juga boleh mengundang bahaya, misalnya ketika anda memandu kenderaan semasa bercakap di telefon bimbit. Ini akan mengurangkan tumpuan anda dalam memandu, menjadikan anda terdedah kepada kemalangan.

Pelbagai tugas pada akhirnya ia buruk untuk diri sendiri

Bukan sahaja membuat anda terbeban dengan pekerjaan yang belum selesai, berikut adalah beberapa kesan lain dari berbilang tugas mengenai kesihatan:

1. Mencetuskan tekanan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tabiat berbilang tugas boleh mengganggu kesihatan mental pekerja pejabat dan pelajar. Orang yang sering melakukannya berbilang tugas cenderung lebih tertekan dan cemas.

Ini adalah kerana berbilang tugas boleh membuat hasil kerja pejabat atau tugas sekolah tidak berkualiti atau bahkan tidak pernah selesai kerana terlalu lama untuk melakukan semua kerja sekaligus.

2. Meningkatkan tekanan darah

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa berbilang tugas boleh mempengaruhi prestasi jantung dan tekanan darah. Semasa melakukan berbilang tugas, badan akan bekerja lebih banyak dan mengeluarkan lebih banyak hormon stres. Ini boleh mencetuskan peningkatan tekanan darah, denyut jantung, dan kegelisahan.

3. Mengganggu ingatan

Melakukan 2 perkara pada masa yang sama bukan sahaja berisiko kehilangan butiran penting dalam tugas itu, tetapi juga mengganggu memori jangka pendek.

Satu kajian menyatakan bahawa berbilang tugas boleh menyebabkan gangguan ingatan, baik memori berkaitan kerja jangka pendek (ingatan kerja) atau keupayaan untuk menyimpan dan mengingat maklumat untuk jangka masa yang panjang.

4. Menurunkan kreativiti

Melakukan kerja dengan berbilang tugas menjadikan otak bekerja lebih keras. Satu kajian menunjukkan bahawa keadaan ini dapat mengurangkan kemampuan berfikir secara kreatif kerana keupayaan otak sudah penuh.

Bagi pekerja yang memerlukan kreativiti dan imaginasi, tentu ini boleh memberi kesan negatif terhadap kemampuannya bekerja secara optimum.

5. Meningkatkan risiko kemalangan

Pelbagai tugas ini juga boleh membahayakan, misalnya ketika anda memandu atau berjalan sambil melakukan aktiviti lain, seperti bercakap di telefon atau menaip mesej teks. Ini membuat anda tidak memperhatikan persekitaran anda, meningkatkan risiko kemalangan.

Daripada memaksa diri untuk melakukan semua kerja sekaligus berbilang tugas, anda harus membuat skala kerja keutamaan supaya anda dapat mengatur kerja anda dengan lebih baik dan bebas dari tekanan. Ini dapat meningkatkan kecekapan masa dan mengekalkan kualiti kerja yang baik.

Sekiranya anda mengalami tekanan atau masalah kesihatan lain kerana kerap berbilang tugas, cuba berjumpa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan bantuan.