Bahaya alkohol melebihi faedahnya

Pasti anda sering mendengar tentang bahaya alkohol, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Kehilangan kawalan diri, risiko kecelakaan, melakukan kekerasan, keracunan alkohol, adalah bahaya jangka pendek yang boleh timbul akibat pengambilan alkohol.

Sebaliknya, pengambilan minuman beralkohol dengan kadar sederhana dianggap dapat mengurangkan risiko penyakit berbahaya, seperti strok, diabetes, hingga penyakit jantung. Namun, jika anda ingin minum sedikit atau banyak alkohol, ia tetap tidak mengurangkan bahaya yang boleh menyebabkan zat ini.

Pelbagai Bahaya Alkohol untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa bahaya alkohol jika dikonsumsi secara berlebihan, iaitu:

 • Patah hati

  Hati adalah organ terbesar dalam tubuh manusia yang berfungsi meneutralkan toksin dari darah. Selain itu, hati juga berperanan dalam metabolisme kolesterol, dan menghasilkan protein yang berguna untuk proses pembekuan darah. Walau bagaimanapun, fungsi hati boleh terganggu atau bahkan rosak jika anda minum terlalu banyak alkohol. Apabila minuman beralkohol memasuki badan, hati akan bekerja lebih keras untuk memproses alkohol. Bahaya alkohol dapat membuat hati meradang dan memicu munculnya gangguan, seperti hati berlemak (pengumpulan lemak di hati), sirosis, hepatitis alkoholik, hingga kanker hati.

 • Mudah dijangkiti pankreatitis

  Pankreas adalah salah satu organ penting dalam tubuh yang berperanan dalam menghasilkan enzim dan hormon yang berguna untuk membantu proses pencernaan. Tetapi apabila anda mengambil terlalu banyak minuman beralkohol, pankreas akan menghasilkan bahan toksik yang menyebabkan anda mudah mengalami radang pankreas (pankreatitis).

 • Mengalami masalah sistem pencernaan

  Mengonsumsi alkohol secara berlebihan dan dalam jangka masa panjang juga boleh menyebabkan kerosakan pada saluran pencernaan. Kerosakan saluran pencernaan ini menjadikan nutrien yang masuk ke dalam badan tidak diserap dengan baik, jadi anda mudah mengalami kekurangan nutrisi. Selain merosakkan pencernaan, bahaya pengambilan alkohol yang berlebihan juga dapat menyebabkan bisul di dinding perut (gastritis) dan bahkan barah di saluran pencernaan.

 • Mengurangkan fungsi otak

  Fungsi otak boleh menurun jika anda terlalu banyak minum alkohol. Ini kerana bahaya alkohol boleh mengganggu prestasi bahan kimia di otak yang berfungsi sebagai pengatur fungsi otak. Akibatnya, minum alkohol terlalu banyak dapat menurunkan fungsi otak anda. Kehilangan koordinasi, penurunan refleks badan, penurunan penglihatan, gangguan mood, kelupaan, pingsan, hingga peningkatan risiko strok, adalah keadaan yang boleh terjadi di otak anda jika anda mengambil terlalu banyak minuman beralkohol.

 • Risiko penyakit jantung

  Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mencetuskan masalah jantung, seperti gangguan irama jantung, peningkatan tekanan darah, otot jantung yang lemah, dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

 • Meningkatkan risiko barah

  Kajian menunjukkan, kebiasaan minum alkohol dapat meningkatkan risiko terkena pelbagai jenis barah. Ini kerana alkohol diketahui mempunyai sifat karsinogenik yang dapat merosakkan sel-sel di dalam badan dan mencetuskan barah. Beberapa jenis barah boleh timbul, seperti barah mulut dan tekak, barah leher, barah hati, barah payudara, barah pankreas, dan barah kolorektal.

Walaupun alkohol dipercayai memberi kesan positif pada tubuh, kesan positif ini tidak setanding dengan bahaya alkohol yang boleh disebabkan. Selain itu, tingkah laku pengambilan alkohol yang tidak bertanggungjawab, seperti ketika memandu, boleh menyebabkan kemalangan yang mengancam nyawa.

Oleh itu, mulailah mengurangkan pengambilan alkohol untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Sekiranya anda masih mahu mengambil alkohol untuk mendapatkan faedahnya, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.