Kelebihan Kacang Tanah sebagai Kawan Diet

Sejauh ini, kacang masih boleh dielakkan, terutama oleh orang yang sedang menjalani diet. Selain disyaki menyebabkan jerawat, kacang juga dianggap tinggi kalori sehingga dapat menggagalkan diet. Sebenarnya, ada banyak faedah kacang untuk diet, kamu tahu.

Kacang tanah atau kacang tanah sebenarnya tergolong dalam kumpulan kekacang. Kacang ini tidak sama dengan kacang yang berasal dari pokok atau kacang pokok, sebagai kacang badam, gajus dan walnut. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien kacang dan kacang dari pokok umumnya hampir sama.

Beberapa kajian menyatakan bahawa kacang adalah sumber protein, lemak, dan serat yang baik untuk memenuhi nutrisi badan. Selain itu, kacang juga tidak mengandungi lemak tepu. Oleh itu, faedah kacang tanah untuk diet tidak perlu diragui.

Kandungan Nutrien dalam Kacang Tanah

Manfaat kacang dapat diperoleh berkat kandungan nutriennya yang banyak. Dalam 100 gram kacang rebus tanpa kulit, terdapat kira-kira 155 kalori dan beberapa nutrien berikut:

 • 6 g karbohidrat
 • 7 gram protein
 • 15 gram lemak baik
 • 4 gram serat makanan
 • 90 miligram kalsium
 • 2–4.5 miligram besi
 • 530 miligram kalium
 • 270 miligram fosforus
 • 2-3 miligram zink

Kacang tanah juga mengandungi antioksidan dan pelbagai nutrien lain, seperti folat, vitamin B, vitamin E, selenium, dan magnesium.

Kelebihan Kacang Tanah untuk Diet

Terdapat pelbagai faedah kacang untuk diet, termasuk membantu menurunkan berat badan, menjaga berat badan tetap stabil, dan mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung.

Kandungan protein dan serat yang tinggi dalam kacang dan rendah kalori berguna untuk:

 • Memberi rasa kenyang lebih lama sehingga dapat membantu mengawal selera makan
 • Menghalang anda makan makanan lain dalam jumlah yang berlebihan
 • Mengurangkan kolesterol, kerana kacang tanah kaya dengan lemak dan serat yang baik

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat. Untuk menyokong kejayaan diet dan mencapai berat badan yang ideal, anda tidak boleh hanya bergantung pada kacang, ya. Anda juga perlu bersenam secara teratur, menjalani diet yang sihat, hadkan pengambilan kalori, dan minum air secukupnya.

Resepi Membuat Kacang Rebus

Untuk mendapatkan faedah kacang tanah ini, anda boleh memprosesnya menjadi kacang rebus. Selain mudah dibuat, kacang rebus mengandungi lebih sedikit kalori dan lemak tepu daripada kacang goreng atau panggang.

Kereta menjadikannya juga tidak sukar. Anda hanya perlu mencuci kacang tanah dengan bersih dan rebus selama kira-kira 45 minit. Untuk mencipta rasa yang sedap, anda boleh menambahkan sedikit garam ke dalam air untuk merebus kacang.

Setelah dimasak, toskan dan kacang rebus siap dinikmati. Penting untuk diketahui bahawa kacang rebus hanya bertahan selama 2 hari. Jadi, jangan lupa memasukkannya ke dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.

Sekiranya anda ingin memakan kacang tanah yang diproses, seperti selai kacang untuk roti, disarankan untuk memilih kacang tanah yang diproses yang mengandung sedikit atau tanpa gula (tanpa gula).

Selain itu, elakkan pemberian kacang kepada anak di bawah 5 tahun (balita), kerana ada risiko tersedak. Sekiranya anda ingin memberikannya, anda harus mengisar kacang tanah terlebih dahulu hingga rata.

Kacang tanah umumnya selamat dan sihat untuk dimakan, tetapi sebilangan orang mempunyai alahan kacang tanah. Oleh itu, anda mungkin tidak sesuai untuk makan kacang tanah jika sebelumnya anda mempunyai reaksi alergi setelah memakan kacang tanah atau produknya, atau jika anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami alahan kacang tanah.

Berdasarkan maklumat di atas, dapat dikatakan bahawa terdapat banyak faedah kacang bagi anda yang mengikuti program diet. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk menambahkan kacang dalam makanan harian anda, OK?

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah kacang tanah untuk diet, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan. Anda juga boleh mendapatkan program diet dan pola makan yang sesuai dengan keadaan badan anda.