Vitamin dan Mineral Diperlukan Semasa Kehamilan

Vitamin dan nutrien lain semasa kehamilan penting untuk dipenuhi. Ini kerana janin mempunyaimemerlukanPemakanan yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan menjadi bayi yang lengkaptopi. Untuk menunaikannya, suplemen vitamin wanita hamil ini boleh menjadi makanan tambahan dalam diet anda.

Untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral semasa mengandung, anda perlu makan pelbagai makanan sihat. Namun, itu sahaja tidak mencukupi. Anda juga perlu mengambil vitamin untuk wanita hamil untuk membantu mengatasi kekurangan nutrisi yang mungkin tidak diperoleh dari makanan yang dimakan.

Kepelbagaian Vitamin dan Mineral yang Diperlukan oleh Wanita Hamil

Makanan tambahan untuk wanita hamil mengandungi banyak vitamin dan mineral, tetapi beberapa bahan terpenting yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dari suplemen kehamilan adalah:

1. Asid Folik

Asid folik yang mencukupi diperlukan untuk mencegah kecacatan tiub saraf (NTD), yang merupakan kecacatan pada sistem saraf bayi. NTD biasanya mula berkembang pada 28 hari pertama selepas pembuahan. Pada masa itu, kebanyakan wanita tidak menyedari bahawa mereka hamil.

Peranan asid folik sangat penting, jadi bukan hanya semasa kehamilan, wanita yang merancang untuk hamil atau menjalani program kehamilan, juga disarankan untuk mengambil vitamin ini untuk wanita hamil.

Jumlah asid folik yang disyorkan untuk dimakan adalah sekitar 400 -800 mikrogram sehari sehingga kehamilan mencapai usia 3 bulan. Untuk memenuhi keperluan ini, anda boleh makan makanan yang mengandungi asid folik, seperti sayur-sayuran hijau, bijirin atau biji-bijian, kacang-kacangan, dan jeruk.

Walau bagaimanapun, asid folik juga disyorkan kerana asid folik dalam bentuk makanan tambahan atau tablet lebih senang diserap oleh badan. Oleh itu, makan makanan berkhasiat semasa kehamilan tidak mencukupi, jadi anda perlu mengambil makanan tambahan asid folik.

2. Vitamin D

Wanita hamil disarankan untuk mengambil 10 mcg vitamin D setiap hari. Untuk memenuhi keperluan ini, anda boleh makan makanan yang mengandungi vitamin D seperti salmon, sardin, telur, dan daging merah.

Tetapi, kerana jumlah vitamin D yang terdapat dalam makanan hanya sedikit, anda perlu mengambil suplemen vitamin D ketika hamil.

Sebabnya, manfaat vitamin D untuk wanita hamil tidak hanya menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi, tetapi juga dapat mengurangkan risiko preeklamsia, diabetes kehamilan, dan kelahiran pramatang.

3. Kalsium

Semasa mengandung, anda perlu mengambil sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Kalsium memainkan peranan yang sangat penting dalam kesihatan tulang dan gigi wanita hamil dan janin di dalam rahim. Selain itu, pengambilan kalsium yang mencukupi juga dapat menyokong pertumbuhan jantung, saraf, dan otot janin.

Malah dapat mengurangkan risiko hipertensi dan preeklampsia. Untuk memenuhi keperluan kalsium harian anda, anda perlu makan makanan berkalsium tinggi seperti tauhu, tempe, kacang merah, susu kedelai, susu, keju, yogurt, sayur-sayuran berdaun hijau, sardin, salmon, dan kacang-kacangan.

Di samping itu, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi kalsium mungkin juga diperlukan tetapi anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Besi

Wanita hamil memerlukan zat besi yang cukup untuk membentuk sel darah merah, kerana sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan dan juga janin. Kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia yang boleh membuat wanita hamil sentiasa merasa letih, pening, lemah, dan pucat.

Semasa bayi, kekurangan pengambilan zat besi selama kehamilan juga dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang, berat lahir rendah dan kelahiran mati.

Untuk itu, anda perlu memastikan pengambilan zat besi anda mencukupi. Caranya adalah dengan mengambil makanan tambahan zat besi walaupun makanan tambahan ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sembelit, cirit-birit, dan mengganggu penyerapan nutrien lain yang diperlukan tubuh.

Untuk itu, sebelum mengambil makanan tambahan, cuba dapatkan zat besi dari sumber semula jadi terlebih dahulu, seperti daging tanpa lemak, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, buah kering, dan kacang-kacangan. Sekiranya masih belum mencukupi, doktor anda biasanya akan menasihati anda untuk mengambil makanan tambahan zat besi.

Makanan Tambahan Kehamilan Terbaik

Selain mengandungi vitamin dan mineral di atas, semasa mengandung anda juga disarankan untuk mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin dan mineral lain seperti tembaga, vitamin A, B6, vitamin C, dan zink.

Keperluan pengambilan tembaga semasa kehamilan yang mesti dipenuhi adalah sekitar 1 mg sehari. Sementara untuk vitamin A sekitar 800 mcg sehari, vitamin B6 sekitar 1.9 mg sehari. Bagi vitamin C, anda memerlukan sekitar 85 mg sehari dan zink sekitar 11-12 mg sehari.

Untuk memenuhi keperluan ini, berjumpa dengan pakar sakit puan. Sekiranya keperluan pemakanan makanan yang dimakan masih kurang, doktor akan memberi anda makanan tambahan atau vitamin untuk wanita hamil.

Anda harus ingat bahawa suplemen vitamin wanita hamil adalah pelengkap dan bukan pengganti makanan yang dimakan. Jadi, teruskan makan makanan yang sihat dan mengambil suplemen vitamin sesuai dengan cadangannya kerana jika dikonsumsi secara berlebihan, ia juga boleh memberi kesan buruk.