Ketahui Ubat Sakit Mata Merah untuk Kanak-kanak mengikut Sebabnya

Ubat sakit mata pada amnya diperlukan untuk merawat aduan mata merah pada kanak-kanak. Namun, pemberian ubat sakit mata ini tidak boleh sewenang-wenangnya, kerana mestilah sesuai dengan sebab dan gejala mata merah yang dialami oleh anak.

Konjungtivitis adalah keradangan membran yang melapisi permukaan bola mata dan kelopak mata dalaman. Keadaan ini boleh dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Konjungtivitis pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria. Selain itu, mata merah juga dapat terjadi akibat reaksi alergi terhadap tungau debu, debunga, bulu binatang, atau pencemaran udara. Untuk merawat mata merah pada kanak-kanak, anda boleh menggunakan ubat sakit mata khas untuk kanak-kanak.

Ubat Sakit Mata Merah untuk Kanak-kanak Menurut Sebabnya

Sekiranya si kecil mempunyai mata merah, anda disarankan untuk membawanya ke doktor untuk mengetahui penyebabnya. Berikut adalah rawatan dan ubat untuk sakit mata untuk keadaan mata merah mengikut penyebabnya:

jangkitan virus

Mata merah jambu yang disebabkan oleh jangkitan virus secara amnya akan hilang sendiri tanpa rawatan. Untuk mengurangkan kesakitan pada mata si kecil, anda dapat melegakan simptom dengan memberi kompres hangat.

Jangkitan bakteria

Mata merah akibat jangkitan bakteria dapat dikenali dengan pelepasan kuning dari mata, sehingga kelopak mata melekat pada waktu pagi, mata kelihatan bengkak, dan kerak muncul.

Mengendalikan mata merah pada kanak-kanak kerana jangkitan bakteria boleh menggunakan ubat sakit mata dalam bentuk titisan mata atau salap antibiotik. Terdapat dua ubat alternatif untuk sakit mata kanak-kanak yang biasanya diresepkan oleh doktor, iaitu:kloramfenikol dan asid fusidik (asid fusidik).

KloramfenikolIa biasanya diberikan dalam bentuk titisan mata atau salap. Semasa rawatan dengan kloramfenikol Sekiranya tidak berjaya, doktor akan menetapkan asid fusidik.

Asid fusidik juga selamat untuk diberikan sebagai ubat sakit mata untuk orang tua dan wanita hamil dan menyusui. Kloramfenikol dan asid fusidik mempunyai kesan sampingan, seperti sensasi menyengat atau ringan pada mata untuk beberapa waktu.

Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa dua jenis ubat sakit mata dari kelas antibiotik mesti diperoleh melalui preskripsi doktor dan penggunaannya harus sesuai dengan ketentuan tentang cara penggunaan dan dos yang disyorkan.

Tindak balas alahan

Langkah utama untuk menangani mata merah jambu pada kanak-kanak kerana reaksi alergi adalah mengetahui pencetusnya. Anda boleh menolong anak kecil anda untuk mengelakkan faktor pencetus yang sering menyebabkan mata merah.

Sekiranya si kecil merasa tidak selesa kerana mata merah yang dialaminya, anda boleh membawanya ke doktor. Doktor biasanya akan menetapkan ubat sakit mata dalam bentuk titisan mata untuk konjungtivitis alergi.

Walau bagaimanapun, jika terdapat reaksi alergi lain, doktor boleh memberi anda antihistamin yang diambil secara oral atau ubat sakit mata tambahan untuk mengurangkan gatal dan bengkak pada mata anak anda.

Petua Memberi Ubat Sakit Mata kepada Kanak-kanak

Kadang-kadang, tidak mudah memberi salap mata atau titisan mata kepada anak-anak. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk memberikan ubat sakit mata merah pada si kecil:

Salap

Salap cenderung lebih mudah diberikan sebagai ubat sakit mata pada kanak-kanak. Untuk memberi salap pada mata si kecil, anda boleh memintanya duduk di kerusi dan memiringkan kepalanya atau membiarkannya berbaring.

Sekiranya anda sudah berada dalam posisi yang selesa, tarik perlahan kelopak mata si kecil ke bawah, kemudian sapukan salap pada lapisan nipis antara pertemuan kedua kelopak mata. Apabila mata si kecil berkelip, salap akan menyerap ke mata.

titis mata

Sama seperti semasa menggunakan salap, minta anak kecil anda berbaring atau mengangkat kepalanya, kemudian letakkan ubat sakit mata ke sudut dalam mata. Apabila anak membuka mata dan berkelip, ubat sakit mata yang telah dijatuhkan akan memasuki mata.

Selain memberi ubat sakit mata, anda juga harus menjaga kebersihan mata si kecil. Anda boleh membersihkan mata si kecil dengan air suam sebelum memberi ubat sakit mata agar rawatan lebih berkesan.

Perlu diingat bahawa penggunaan ubat sakit mata antibiotik mesti diselesaikan mengikut dos yang diberikan oleh doktor untuk mencegah kemungkinan jangkitan berulang.

Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas memberi ubat sakit mata kepada anak anda. Basuh tuala atau kain bekas dalam air suam secara berasingan dari cucian isi rumah yang lain untuk mengelakkan pencemaran konjungtivitis kerana jangkitan bakteria.

Sekiranya mata merah si kecil anda menjadi lebih teruk atau tidak sembuh setelah menggunakan ubat sakit mata, disarankan anda membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang tepat.