Dapatkan Ubat Gout Semula Jadi Di Sini

Asid urik tinggi sangat memerlukan rawatan dari doktor, namun untuk menyokong rawatan, Terdapat beberapa ubat gout semula jadi yang boleh anda cuba di rumah. Ubat gout semula jadi ini dipercayai dapat melegakan simptom, pada satu masamengurangkan kadar asid urik dalam badan.

Gout adalah sejenis penyakit sendi radang. Penyakit ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan rasa sakit dan bengkak pada sendi.

Gout boleh menyerang mana-mana sendi di badan. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada sendi pada hujung jari kaki dan jari, pergelangan tangan, dan lutut.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kadar asid urik tinggi di dalam badan, mulai dari pengambilan makanan dengan kadar purin yang tinggi, seperti daging organ, daging merah, dan makanan laut, gangguan metabolik, kesan penyakit, seperti penyakit ginjal dan tiroid penyakit, kesan sampingan ubat jangka panjang., kepada alkoholisme.

Ubat Gout Disyorkan oleh Doktor

Walaupun tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, gout dapat dikendalikan dengan perawatan yang tepat. Cara utama merawat gout adalah dengan menggunakan ubat.

Memberi ubat bertujuan untuk melegakan gejala dan mencegah risiko kambuh gout. Jenis ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah: kolkisin dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Di samping itu, doktor juga boleh memberi ubat untuk mengurangkan kadar asid urik yang tinggi. Contoh ubat penurun asid urik adalah: allopurinol, rasburicase, dan probenecid.

Orang dengan gout juga disarankan untuk mengubah gaya hidup mereka, seperti bersenam secara teratur dan menurunkan berat badan jika mereka gemuk.

Pelbagai Ubat Gout Semula Jadi

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dari doktor dan menjalani gaya hidup yang sihat, terdapat beberapa pilihan ubat semula jadi untuk merawat gout, termasuk:

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C

Beberapa kajian menunjukkan bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dapat mengurangkan kadar asid urik yang tinggi. Jenis buah yang dianjurkan untuk penderita gout adalah jambu biji, jeruk, kiwi, mangga, betik, nanas, dan semangka.

Sementara itu, sayur-sayuran untuk penderita gout yang kaya dengan vitamin C adalah bayam, kembang kol, brokoli, kentang, tomato, dan lada.

2. Kopi

Ubat gout semula jadi seterusnya adalah kopi. Walaupun manfaatnya masih diteliti, kopi diketahui mengandung mineral, polifenol, dan kafein yang dapat meningkatkan metabolisme purin menjadi asam urat dan meningkatkan proses penyingkiran asam urat melalui air kencing.

Ia juga dapat mengelakkan asid urik menetap dan merosakkan tulang dan sendi. Oleh itu, pengambilan kopi boleh menjadi ubat semula jadi untuk membantu mengurangkan kadar asid urik.

Hanya saja, jika anda mempunyai sejarah bisul perut atau penyakit asid perut, anda mungkin tidak dapat melakukan kaedah ini kerana pengambilan kopi dapat meningkatkan pengeluaran asid perut.

3. Halia

Halia adalah tanaman yang banyak digunakan untuk menambahkan rasa pada hidangan dan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satu kelebihan halia adalah sebagai ubat gout semula jadi.

Kerana mempunyai kesan anti-radang, halia dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan akibat pembengkakan yang disebabkan oleh asam urat.

Untuk merawat gout anda boleh mencampurkan satu sudu besar halia parut ke dalam air suam. Selanjutnya, tekan bahagian badan anda yang mempunyai gejala gout dengan tuala atau kain yang telah direndam di dalam air selama 15-30 minit.

Anda juga boleh minum teh halia sebanyak 2-3 cawan sehari untuk mengurangkan kesakitan akibat gout.

4. Kunyit

Tidak hanya digunakan sebagai rempah dapur, kunyit sering digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan, seperti gout. Ini berkat kandungan kurkumin dalam kunyit sebagai anti-radang yang dapat merawat sakit sendi akibat gout.

5. Air

Selain baik untuk memenuhi kebutuhan cairan tubuh agar tidak mengalami dehidrasi, air juga bagus untuk menghilangkan kelebihan asam urat dari tubuh.

Dengan minum lebih banyak air, badan akan menghasilkan lebih banyak air kencing. Ini akan menjadikan asid urik lebih banyak terbuang melalui air kencing, sehingga tidak terkumpul di dalam badan.

Selain beberapa ubat semula jadi di atas, gout juga dapat dicegah dengan memakan susu atau produk tenusu, seperti yogurt, yang rendah lemak.

sekarang, sekarang anda sudah tahu apa ubat semula jadi untuk gout. Walaupun diyakini dapat mengatasi gout, pelbagai ubat semula jadi ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk menentukan keberkesanannya secara umum.

Juga, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ramuan ini sebagai ubat semula jadi untuk gout dan ingat bahawa ubat gout semula jadi ini tidak dapat menggantikan terapi perubatan untuk gout. Untuk merawat gout, anda masih memerlukan rawatan daripada doktor.