Pelbagai Khasiat Buah Longan untuk Wanita Hamil

Manfaat buah longan untuk wanita hamil sangat pelbagai. Pelbagai kandungan nutrien dalam buah manis ini diketahui dapat menjaga kesihatan ibu hamil dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Ingin tahu apa faedah longan untuk wanita hamil dan janin? Ayuh, lihat artikel ini.

Terdapat mitos bahawa buah longan atau longan tidak baik untuk dimakan semasa kehamilan. Yang mengatakan, longan mempunyai kesan panas seperti nanas, sehingga dapat menyebabkan reaksi alergi pada wanita hamil dan janin. Buah ini bahkan dianggap menyukarkan proses penghantaran.

Sebenarnya, pernyataan ini belum terbukti secara perubatan. Bukan hanya itu, longan selamat dan baik untuk dimakan semasa mengandung kerana mengandungi pelbagai nutrien.

Namun, seperti aturan untuk memakan jenis makanan lain, buah longan harus dimakan dengan porsi yang ideal, tidak berlebihan, dan tidak terlalu sering.

Kandungan Pemakanan Buah Longan

Manfaat buah longan untuk wanita hamil dapat diperoleh dari pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya. Dalam hidangan buah longan (bersamaan dengan 100 gram), terdapat kira-kira 60 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • Protein atau asid amino
  • Karbohidrat
  • Vitamin C
  • Vitamin B
  • Kalsium
  • Besi
  • Fosfor
  • Tembaga
  • Potasium

Selain itu, buah longan juga diketahui mengandung banyak antioksidan, air, dan serat.

Sebilangan Manfaat Longan untuk Wanita Hamil

Kerana kandungan nutriennya yang tinggi, buah longan diketahui baik untuk dimakan oleh wanita hamil. Berikut adalah beberapa kebaikan buah longan untuk wanita hamil dan janin:

1. Mencegah sembelit semasa hamil

Salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil adalah sembelit atau sukar buang air besar. Perubahan hormon semasa kehamilan, rahim yang membesar, sehingga tidak minum air secukupnya, boleh menjadi penyebab keluhan ini.

Sembelit pada wanita hamil dapat dicegah dan diatasi dengan memakan pengambilan serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Salah satu pilihan buah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk mencegah sembelit adalah buah longan. Kandungan serat pada buah longan dianggap berkesan untuk pencernaan dan melegakan gejala pergerakan usus yang sukar.

2. Menguatkan tulang wanita hamil dan janin

Selain serat tinggi, buah longan juga mengandungi banyak kalsium dan fosforus. Kedua-dua jenis mineral ini berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan kepadatan tulang ibu hamil. Pengambilan mineral ini juga dipercayai dapat mengurangkan risiko preeklamsia.

Selain itu, janin juga memerlukan kalsium dan fosfor untuk pembentukan tulang, gigi dan otot yang kuat. Bukan hanya dari mineral, vitamin C dan zat tembaga pada buah longan juga mempunyai fungsi yang sama dalam proses pembentukan tulang dan otot yang kuat pada janin.

3. Meningkatkan daya tahan dan stamina wanita hamil

Semasa mengandung, sistem imun wanita hamil akan bekerja lebih keras untuk melindungi tubuh ibu dan janin di dalam rahim. Akibatnya, wanita hamil lebih berisiko mendapat jangkitan, bahkan penyakit yang belum pernah dialami sebelumnya.

Buah longan kaya dengan vitamin C, yang bertindak sebagai antioksidan untuk meningkatkan sistem imun wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil tidak mudah sakit.

Selain itu, longan juga mengandungi karbohidrat yang dapat membantu mengekalkan stamina wanita hamil sehingga mereka tidak mudah letih.

4. Mencegah bayi dilahirkan dengan kecacatan

Walaupun jumlahnya tidak terlalu banyak, kandungan folat dalam buah longan tetap dapat memberi manfaat kepada wanita hamil.

Wanita hamil memerlukan pengambilan folat yang mencukupi dari makanan atau makanan tambahan untuk mengelakkan bayi mengalami cacat lahir. Kekurangan folat semasa kehamilan diketahui menyebabkan bayi mengalami cacat lahir, seperti anencephaly dan spina bifida.

Selain mencegah kecacatan kongenital ini, folat juga dapat mencegah bibir sumbing dan penyakit jantung kongenital pada bayi. Pada wanita hamil, pengambilan folat juga berguna untuk mencegah anemia, keguguran, dan mengurangkan risiko preeklamsia.

5. Mencegah anemia

Buah Longan mengandung zat besi yang berfungsi membentuk sel darah merah. Oleh itu, buah longan berguna untuk mencegah wanita hamil daripada mengalami anemia atau kekurangan darah.

Sekiranya tidak dirawat, anemia pada wanita hamil boleh membahayakan kerana boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya atau lahir dengan berat lahir rendah. Anemia juga dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami pendarahan setelah melahirkan.

Selain itu, buah longan juga baik untuk menyokong kesihatan jantung ibu hamil dan janin dan menjaga tekanan darah tetap stabil. Ini berkat kandungan kalium dan antioksidan dalam buah longan.

Buah Longan juga mengandungi magnesium yang dapat mencegah dan melegakan kekejangan otot yang sering dialami oleh wanita hamil.

Walaupun mempunyai banyak faedah, wanita hamil perlu berhati-hati sebelum memakan buah longan. Buah ini mempunyai nilai indeks glisemik dan kandungan gula yang tinggi, jadi tidak digalakkan dimakan oleh wanita hamil yang menghidap diabetes.

Oleh itu, wanita hamil tidak boleh mengambil buah longan secara berlebihan. Untuk mendapatkan pelbagai faedah di atas, cukup untuk wanita hamil mengambil sekitar 5-8 longan dalam sehari.

Bukan hanya dengan mengonsumsi longan, wanita hamil juga perlu menambah pengambilan nutrisi dengan memakan buah-buahan, sayur-sayuran, dan jenis makanan berkhasiat lain. Sekiranya wanita hamil mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti diabetes, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan buah longan.

Ini penting untuk memastikan bahawa pengambilan longan selamat untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Selain itu, jangan lupa untuk membasuh buah longan dengan bersih sebelum memakannya, ya, wanita hamil.