Memahami Berbagai Jenis Kanta Kaca Mata

Terdapat pelbagai jenis lensa kaca mata yang dapat disesuaikan dengan keperluan anda. Penting untuk memilih jenis lensa kaca mata yang tepat, agar anda merasa selesa ketika menggunakannya.

Bagi anda yang mempunyai masalah penglihatan (terutama masalah pembiasan mata), seperti rabun jauh, rabun jauh, atau gabungan kedua-duanya, penggunaan cermin mata sangat penting. Semasa mengalami gangguan ini, memilih jenis kacamata yang sesuai dan mengikut keperluan akan membantu mata anda lebih selesa untuk melihat dan bergerak.

Jenis Kanta Kaca Berdasarkan Bahan

Berdasarkan bahan tersebut, lensa kaca mata dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Kaca

Kanta kaca mata yang diperbuat daripada kaca kurang terdedah kepada calar. Di samping itu, bahan kaca mempunyai sifat pengalir cahaya yang sangat baik.

Namun, kekurangannya ialah lensa kaca cenderung lebih berat dan hanya boleh digunakan untuk cahaya bingkai tertentu sahaja

2. Polikarbonat

Kanta polikarbonat adalah lensa kaca mata yang lebih nipis dan lebih ringan daripada kaca. Selain itu, jenis ini mempunyai kelebihan lain, seperti ketahanan hentaman dan perlindungan terhadap sinar UV.

Lensa ini biasanya disyorkan untuk orang yang sering melakukan sukan atau aktiviti luar (luaran) yang berisiko menyebabkan cermin mata pecah.

3. Trivex

Trivex adalah lensa yang mempunyai standard keselamatan hampir sama dengan lensa polikarbonat. Kelebihan lensa ini terletak pada kemampuannya membengkokkan cahaya lebih baik daripada lensa polikarbonat.

4. Indeks tinggi

Salah satu kelebihan lensa indeks tinggi lebih nipis dan lebih ringan daripada lensa polikarbonat dan trivex. Jenis lensa ini disyorkan untuk orang yang memerlukan pembetulan visual yang tinggi.

5. Photochromic

Lensa jenis ini boleh dibuat dari kaca atau plastik. Kelebihan lensa ini adalah kemampuannya untuk mengubah warna dari jelas menjadi gelap ketika terkena cahaya matahari, jadi anda tidak perlu menukar cermin mata ketika anda aktif di dalam rumah atau di bawah sinar matahari.

Pelbagai Jenis Lensa Kaca Mata Berdasarkan Penyakit Mata

Sekiranya anda mempunyai satu masalah penglihatan, doktor anda akan menetapkan satu jenis lensa untuk membetulkannya. Contohnya, lensa tolak untuk rabun jauh, atau lensa tambah untuk rabun jauh atau mata plus.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai lebih daripada satu gangguan penglihatan, seperti presbiopia, yang biasanya tidak dapat dilihat jauh dan dekat, doktor anda boleh menetapkan lensa multifokal.

Terdapat juga beberapa jenis lensa multifokal, iaitu:

Kanta dwifokal

Lensa bifocal adalah sejenis lensa kaca mata yang sering disyorkan untuk membetulkan masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia. Lensa ini mempunyai dua titik fokus, iaitu di bahagian atas lensa untuk memperjelas penglihatan jarak jauh, dan di bahagian bawah lensa untuk memperjelas penglihatan jarak dekat.

Kanta trifokal

Jenis lensa ini mempunyai tiga titik fokus yang berbeza, misalnya, bahagian atas berfungsi untuk melihat jauh, bahagian bawah untuk melihat dari dekat, dan bahagian tengah untuk melihat jarak sederhana.

Selain mengetahui jenis lensa kaca mata, anda juga perlu memahami cara menjaga cermin mata agar sentiasa bersih dan selesa ketika digunakan, iaitu dengan menyimpan gelas di tempat yang bersih dan kering, dan membersihkan gelas dengan kerap menggunakan khusus cecair pembersih untuk gelas dan kain lembut.

sekarangSekiranya anda merasakan penglihatan anda semakin kabur ketika anda melihat jauh atau dekat, anda harus berjumpa dengan pakar oftalmologi supaya anda dapat memilih jenis cermin mata yang sesuai dengan keadaan anda. Begitu juga, jika cermin mata yang biasa anda gunakan mulai terasa tidak selesa.