Mesti Tahu Pertolongan Cemas untuk Luka Bakar untuk Menyelamatkan Hidup

Kecederaan melecur boleh berlaku di mana sahaja, termasuk di rumah. Jika tidak Anda mengalaminya, boleh jadi Anda adalah orang terdekat yang dapat menolong mangsa. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara memberikan pertolongan cemas untuk luka bakar.

Untuk memberikan pertolongan cemas untuk luka bakar, penting untuk mengenali jenis luka bakar. Di samping itu, rawatan luka bakar juga perlu disesuaikan dengan tahap luka.

Mengenali Jenis Pembakaran

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan luka bakar, seperti pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, kejutan elektrik, kebakaran atau kebakaran, dan luka bakar kerana terdedah kepada bahan kimia. Dilihat dari tahap, luka bakar yang dialami seseorang boleh dikategorikan sebagai berikut:

 • Luka bakar kecil

  Luka bakar kecil boleh disebut sebagai luka bakar tahap pertama, yang dicirikan oleh kawasan luka tidak lebih dari 8 sentimeter (cm). Selain itu, luka jenis ini hanya merangkumi kulit terluar dan dianggap tidak serius. Gejala yang muncul, biasanya termasuk rasa sakit, kemerahan, dan bengkak. Contoh luka bakar tahap pertama adalah luka bakar pada permukaan kulit yang terbakar oleh cahaya matahari langsung.

 • Luka bakar sederhana

  Luka bakar sederhana adalah luka bakar tahap kedua yang dicirikan oleh lepuh, kulit yang sangat sakit dan kemerahan. Jenis luka bakar ini memerlukan rawatan perubatan kecemasan, terutamanya jika luka bakar meluas ke kawasan penting, seperti muka, tangan, punggung, pangkal paha atau paha dan kaki. Beberapa luka bakar tahap kedua memerlukan lebih dari tiga minggu untuk sembuh.

 • Luka bakar yang teruk

  Luka bakar yang teruk atau luka bakar tahap ketiga adalah luka bakar yang serius, kerana ia merosakkan semua lapisan kulit dan lemak, bahkan pada otot dan tulang. Mangsa kebakaran yang mengalami luka bakar teruk mungkin mengalami keracunan karbon monoksida, sesak nafas atau kulit yang hangus.

Cara merawat luka bakar kecil

Luka bakar ringan biasanya boleh dirawat di rumah, tetapi mesti dilakukan dengan cara yang betul. Perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memberikan pertolongan cemas untuk luka bakar kecil adalah:

 • Luka bakar perlu disejukkan untuk menghilangkan rasa sakit. Anda boleh meletakkan tuala yang telah direndam dalam air sejuk pada luka.
 • Elakkan melepuh lepuh kerana ada risiko jangkitan.
 • Basuh dengan air bersih jika terdapat lepuh yang meletup sendiri.
 • Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung, pesakit boleh mengambil ubat penahan sakit, seperti paracetamol, atau ubat penahan sakit lain seperti yang diarahkan oleh doktor.

Rawatan Luka Sederhana

Rawatan luka bakar sederhana di rumah umumnya serupa dengan luka bakar ringan. Cuma, dalam keadaan tertentu, luka bakar sederhana harus diperiksa oleh doktor.

Berikut adalah rawatan untuk luka bakar sederhana:

 • Sejukkan kawasan bakar dengan tuala selama kira-kira 15 minit.
 • Elakkan melepuh lepuh kerana ada risiko jangkitan.
 • Lihat doktor jika anda mempunyai lepuh besar, jika luka bakar meluas, atau jika terdapat jangkitan yang menyebabkan pembengkakan, kemerahan, dan kesakitan yang semakin teruk. Doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit atau antibiotik.

Anda juga perlu berjumpa doktor dengan segera, jika luka bakar itu mempengaruhi kawasan tertentu seperti muka, tangan, punggung, pangkal paha, atau kaki.

Langkah-langkah Membantu Melecur Yang teruk

Sebagai bentuk pertolongan cemas untuk luka bakar yang teruk, segera bawa mangsa ke unit kecemasan (ER) atau hubungi ambulans bilik kecemasan hospital terdekat. Semasa menunggu, anda boleh melakukan sesuatu untuk membantu mangsa, misalnya:

 • Jauhkan mangsa dari sumber kebakaran atau kawasan yang berdekatan dengan kebakaran atau asap.
 • Pastikan mangsa dapat bernafas dengan lancar.
 • Sekiranya perlu dan jika boleh, berikan pernafasan penyelamat.
 • Tanggalkan perhiasan, tali pinggang, atau aksesori yang melilit kawasan yang terbakar.
 • Untuk mengelakkan hipotermia, jangan gunakan air sejuk pada luka bakar yang meluas. Ini juga untuk mencegah penurunan tekanan darah dan aliran darah secara drastik.
 • Tutup luka bakar dengan kain atau pembalut yang bersih dan sejuk.
 • Elakkan menggunakan ubat atau salap ke kawasan yang terbakar di luar nasihat doktor. Selain itu, menggunakan ais atau menggunakan mentega sebenarnya boleh membahayakan tisu kulit yang terbakar.
 • Letakkan pesakit dengan kaki yang diangkat sekurang-kurangnya 40 cm.
 • Gunakan selimut atau pelapis di badan pesakit.

Selain memahami pertolongan cemas untuk luka bakar, penting untuk mengambil langkah pencegahan. Sebaiknya simpan alat pemadam api di rumah. Sekiranya anda tinggal di sebuah apartmen, pastikan bangunan ini dilengkapi dengan penggera yang berbunyi sekiranya berlaku kebakaran. Jauhkan kanak-kanak dari api dan air panas tanpa pengawasan.