Kenali Gejala Gula Darah Tinggi Sebelum Terlambat

Gula darah tinggi atau hiperglikemia adalah keadaan bila tahap glukosa dalam darahpengalaman meningkat. Keadaan yang manaamnya selalunyadialami oleh mereka yang menghidap diabetes ini boleh membahayakan sekiranya ia berlaku secara berterusan. Oleh itu, kKenali simptom dan cara mengatasi gula darah tinggi sebelum terlambat.

Sesiapa sahaja boleh mengalami gula darah tinggi, bahkan pada orang yang tidak menghidap diabetes. Keadaan ini boleh terjadi pada mereka yang pernah mengalami serangan jantung, menderita jangkitan yang cukup parah, mengalami tekanan yang teruk, mengalami gangguan pankreas, atau mengalami stroke.

Bagi penghidap diabetes, kadar gula darah tinggi boleh disebabkan oleh lupa mengambil ubat penurun glukosa atau menyuntik insulin. Tekanan, jangkitan, kurang bersenam, terlalu banyak karbohidrat, atau melakukan aktiviti fizikal yang berat ketika tahap insulin rendah juga dapat memicu gula darah tinggi.

Berhati-hati jika anda mengalami beberapa gejala ini

Peningkatan kadar gula darah pada sesetengah orang mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala. Namun, cuba perhatikan beberapa tanda di bawah ini untuk mengelakkan gula darah tinggi berlaku secara tiba-tiba.

  • Terdapat penurunan berat badan, tetapi selera makan meningkat.
  • Anda sering merasa dahaga dan mulut terasa kering.
  • Kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam.
  • Kulit gatal dan kering.
  • Mudah berasa mengantuk dan letih.
  • Penglihatan menjadi kabur.
  • Sakit kepala.
  • Sukar untuk menumpukan perhatian.
  • kesemutan.
  • Rasa sakit di bahagian perut.
  • Mudah mendapat jangkitan, seperti jangkitan kulit, sariawan, dan jangkitan pundi kencing.

Gejala di atas boleh menjadi lebih teruk jika tidak diubati dengan segera. Bahkan beberapa orang dengan gula darah tinggi dapat merasakan gejala tambahan, seperti dehidrasi, pening ketika berdiri, sesak nafas, hingga tidak sedarkan diri. Untuk itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom di atas, terutamanya jika anda mempunyai sejarah diabetes.

Ketahui Cara Mengatasinya Di Sini

Agar keadaan kadar gula darah tinggi tidak bertambah buruk, mulailah menerapkan gaya hidup sihat, misalnya:

  • Ubah diet anda menjadi lebih sihat

    Makan makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah (GI) diketahui dapat mencegah kenaikan kadar gula dalam darah dan menjaga kadar gula darah stabil. Pilih makanan sihat yang kaya dengan serat dan protein seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ikan yang mengandungi omega-3, bawang putih, kacang-kacangan, dan biji-bijian adalah makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah. Tetapi ingat, jangan campurkan makanan ini dengan gula dan susu pekat manis semasa memprosesnya.

  • Bersenam secara berkala

    Selain memperhatikan pengambilan makanan, senaman secara teratur juga berperanan membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Apabila otot anda berkontrak semasa bersenam, ia merangsang sel-sel di dalam badan untuk menggunakan insulin untuk menggunakan glukosa untuk tenaga. Dengan cara itu, gula darah dapat dikawal dengan lebih baik. Beberapa sukan yang boleh anda lakukan, termasuk berjalan kaki, berlari, berenang, dan berbasikal.

  • Kurangkan tekanan

    Tekanan juga memberi kesan kepada peningkatan gula dalam darah. Apabila badan mengalami tekanan, baik tekanan fizikal dan psikologi, hormon kortisol dan glukagon akan dilepaskan, kedua-dua hormon tersebut dapat menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Tekanan yang tidak terkawal dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan peningkatan gula dalam darah yang sukar dikawal dan memburukkan lagi keadaan badan. Oleh itu, disarankan untuk mengurangkan tekanan dengan rehat yang cukup, bersantai dengan meditasi atau yoga, dan kaunseling.

  • Minum banyak air

    Pengambilan air yang mencukupi setiap hari juga dapat menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes. Ini kerana air dapat membantu buah pinggang membuang gula darah melalui air kencing. Di samping itu, pengambilan air yang mencukupi dapat mengelakkan anda dari dehidrasi. Oleh itu, mulailah memenuhi pengambilan air harian anda dan elakkan pengambilan minuman berkalori tinggi, seperti minuman ringan.

Jangan memandang rendah kelainan tahap gula darah anda. Tahap gula darah tinggi yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius, iaitu ketoasidosis diabetes, di mana tubuh tidak dapat memproses gula darah kerana kekurangan kadar insulin di dalam badan.

Sayangi diri anda, elakkan gula darah tinggi dengan terus memantau makanan yang anda makan dan mengekalkan gaya hidup sihat. Di samping itu, lakukan ujian darah secara berkala untuk menentukan tahap gula dalam darah anda. Segera berjumpa dengan keadaan anda dengan doktor sekiranya gula darah tinggi berlaku secara berterusan.