Bukan hanya untuk diet, ini adalah pelbagai faedah beras perang untuk kesihatan

Khasiat beras perang diketahui ramai, terutama bagi pemakanan. Beras perang dianggap lebih sihat daripada beras putih kerana kandungan nutriennya yang lebih pelbagai. Selain diet, beras perang ternyata mempunyai faedah lain yang juga baik untuk kesihatan.

Beras perang adalah bijirin penuh yang hanya menjalani proses mengelupas kulit atau sekam. Beras perang dianggap unggul daripada beras putih kerana proses pemprosesannya lebih pendek, sehingga kandungan nutrisi tidak terbuang banyak.

Salah satu daripada banyak nutrien yang terdapat dalam beras perang adalah serat. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam proses penurunan berat badan. Bukan hanya itu, hidangan beras perang (kira-kira 200 gram) juga mengandungi kira-kira 230-250 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 45-50 gram karbohidrat
  • 3–3,5 gram serat
  • 5 gram protein
  • 1,6-2 gram lemak
  • 80 miligram kalium
  • 80 miligram magnesium
  • 2 miligram natrium
  • 1.1 miligram besi

Beras perang juga mengandungi nutrien lain, seperti vitamin B, zink, mangan, kalsium, dan fosforus. Sama seperti beras putih, beras perang juga termasuk dalam kumpulan bijirin bebas gluten, jadi selamat untuk dimakan oleh orang yang menghidap penyakit seliak atau orang yang mengalami alergi gluten.

Khasiat Beras Brown untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrisi yang cukup pelbagai, terdapat beberapa faedah kesihatan beras perang yang anda dapat, termasuk:

1. Kawal berat badan anda

Beras mengandungi lebih banyak serat, protein, dan karbohidrat kompleks daripada beras putih. Oleh itu, anda boleh merasa kenyang lebih lama jika anda makan beras perang.

Bukan hanya itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang yang makan beras perang secara berkala akan mempunyai berat badan yang lebih terkawal. Kesan ini menjadikan beras perang baik untuk dimakan untuk mencegah kegemukan.

2. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Selain mengandung serat tinggi, beras perang juga mengandung antioksidan, kalium, magnesium, dan lignan.

Kandungan beras perang terbukti dapat mencegah penumpukan kolesterol atau lemak buruk dalam darah, mengawal tekanan darah, dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis). Kesan ini menjadikan beras perang baik untuk dimakan untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

3. Mengawal tahap gula dalam darah

Nasi putih dikelaskan sebagai makanan dengan indeks glisemik tinggi. Ini bermaksud, pengambilan beras putih dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Gula darah tinggi dan tidak terkawal dari masa ke masa boleh menyebabkan ketahanan insulin, yang memicu diabetes.

Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan dengan indeks glisemik yang lebih rendah, seperti beras perang. Dengan indeks glisemik rendah, beras perang dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

4. Melancarkan pencernaan

Beras perang tinggi serat dan karbohidrat kompleks. Kandungan ini dapat menjaga bakteria baik dalam usus dan meningkatkan pencernaan. Beras perang juga bagus untuk dimakan untuk mencegah atau merawat sembelit.

5. Mengurangkan risiko barah

Beras perang mengandungi banyak antioksidan, seperti asid fenolik dan flavonoid. Antioksidan adalah bahan yang dapat mencegah kerosakan sel tubuh akibat radikal bebas. Ini menjadikan beras perang berguna untuk mengurangkan risiko barah, seperti barah usus.

Untuk memaksimumkan pelbagai manfaat beras perang di atas, anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, misalnya dengan meningkatkan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran, berhenti merokok, dan berolahraga secara teratur.

Anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah beras perang dan jumlah pengambilan yang betul mengikut keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found