Penyakit Alzheimer - Gejala, sebab dan rawatan

Penyakit Alzheimer adalah penyakit otak yang menyebabkan kehilangan ingatan, kemampuan berfikir dan bercakap, dan perubahan tingkah laku olehsecara beransur-ansur. Keadaan ini sering dijumpai pada orang lebih 65 tahun.

Punca sebenar penyakit Alzheimer tidak diketahui. Namun, disyaki bahawa Alzheimer terjadi kerana pemendapan protein di otak, sehingga menyekat pengambilan nutrien ke sel otak.

Gejala Penyakit Alzheimer

Pada peringkat awal, orang dengan penyakit Alzheimer akan mengalami gangguan ingatan ringan atau pikun, seperti lupa nama objek atau tempat, dan melupakan peristiwa atau isi perbualan yang baru-baru ini berlaku. Lama kelamaan, gejala ini akan bertambah teruk.

Pada peringkat lanjut, orang dengan penyakit Alzheimer mengalami kesukaran untuk berbicara atau menjelaskan sesuatu, mengalami kesukaran merancang sesuatu, mengalami kesukaran dalam membuat keputusan, sering kelihatan keliru, dan mengalami perubahan keperibadian. Pesakit dengan penyakit Alzheimer juga biasanya akan mengalami kesukaran untuk mengenali wajah orang lain.

Rawatan Penyakit Alzheimer

Rawatan penyakit Alzheimer dilakukan untuk mengurangkan simptom dan perkembangan penyakit ini. Rawatan penyakit Alzheimer adalah pemberian ubat seperti: rivastigmine dan psikoterapi untuk merangsang dan merehatkan otak pesakit.

Pesakit Alzheimer akan mengalami penurunan kemampuan otak, ingatan, dan semakin kehilangan kemampuan untuk mengawal pergerakan usus. Perkara-perkara ini boleh membuat pesakit mudah jatuh, kekurangan gizi, tidak dapat berkomunikasi, serta terdedah kepada jangkitan dan mengalami pelbagai komplikasi lain.

Pencegahan Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer dapat dicegah dengan beberapa cara, misalnya:

  • Berhenti merokok
  • Mengekalkan berat badan yang ideal
  • Makan makanan yang seimbang
  • Bersenam secara berkala
  • Mengambil makanan tambahan yang baik untuk kesihatan otak, seperti omega-3 dan Ginkgo biloba