Pelbagai Punca Kekejangan Perut Ketika Mengandung Muda, Ada Yang Perlu Diperhatikan

Kekejangan perut semasa awal kehamilan adalah keluhan yang biasa dialami oleh wanita hamil. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari perubahan hormon hingga kelainan pada rahim. Walaupun biasa, kekejangan perut semasa kehamilan masih perlu diperhatikan kerana ia boleh menjadi tanda gangguan serius.

Semasa mengandung, rahim terus tumbuh, menyebabkan ligamen dan otot yang menyokong rahim menjadi kencang. Ini boleh menyebabkan kekejangan perut semasa awal kehamilan. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu bimbang jika mereka mengalami ini, kerana kekejangan perut semasa awal kehamilan pada umumnya adalah keadaan normal.

Punca Kekejangan Perut Semasa Kehamilan Yang Tidak Berbahaya

Punca kekejangan perut semasa awal kehamilan agak pelbagai. Berikut adalah beberapa penyebabnya:

Perubahan hormon

Semasa mengandung, hormon progesteron akan meningkat. Ini ternyata berdampak pada penurunan sistem kerja saluran gastrousus.

Penurunan fungsi gastrointestinal menyebabkan makanan yang dimakan oleh ibu hamil diproses perlahan-lahan di saluran gastrointestinal. Inilah yang akhirnya mencetuskan sembelit dan kekejangan perut.

Pembesaran saiz rahim

Peningkatan saiz rahim boleh menyebabkan peregangan dinding perut dan perubahan kedudukan usus. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kekejangan perut malah mual.

Regangan ligamen

Kesakitan ligamen juga boleh menyebabkan kekejangan perut semasa awal kehamilan, terutamanya pada trimester kedua kehamilan. Ini boleh berlaku kerana ligamen mesti menyokong rahim, yang mula membesar dan menebal ketika janin berkembang.

Kesakitan ligamen secara umum digambarkan sebagai sakit tajam dan menusuk, terutama ketika seorang wanita hamil mengubah posisi tidurnya secara tiba-tiba, keluar dari mandi, atau batuk.

Sebagai tambahan kepada tiga penyebab ini, beberapa perkara lain juga boleh menyebabkan kekejangan perut semasa awal kehamilan, iaitu semasa atau selepas hubungan seksual dan ketika mengalami orgasme.

Keadaan Kekejangan Perut yang Perlu Diperhatikan

Kekejangan perut semasa awal kehamilan adalah keadaan biasa. Namun, ini tidak bermaksud bahawa wanita hamil boleh memandang ringan keadaan ini, kerana kekejangan perut mungkin merupakan tanda gangguan serius.

Berikut adalah beberapa keadaan serius yang juga boleh menyebabkan kekejangan perut semasa awal kehamilan:

Keguguran

Keguguran pada awal kehamilan adalah perkara biasa. Sekurang-kurangnya 1 dari 5 kehamilan keguguran pada awal kehamilan kerana janin tidak berkembang dengan baik.

Sekiranya wanita hamil mengalami kekejangan perut semasa awal kehamilan dan disertai dengan bintik atau pendarahan selama beberapa hari, ini boleh menjadi tanda keguguran. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik boleh menjadi penyebab kekejangan perut semasa awal kehamilan dan biasanya agak menyakitkan. Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim berlaku kerana persenyawaan telur di luar rahim.

Selain kekejangan perut, gejala lain yang mungkin dialami oleh wanita hamil akibat kehamilan ektopik adalah sakit pelvis, pendarahan faraj, pening dan kelemahan, sakit bahu, atau bahkan tanda-tanda kejutan akibat pendarahan yang mesti segera dirawat oleh doktor.

Cara Mengatasi Kekejangan Perut ketika Mengandung Muda

Sekiranya wanita hamil mengalami kekejangan perut semasa awal kehamilan, perkara mudah yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit adalah duduk dan berehat sebentar. Selain itu, wanita hamil juga dapat melegakannya dengan cara berikut:

Minum banyak air

Sekiranya kekejangan disebabkan oleh sembelit, Bumi disarankan untuk mengambil banyak air dan makanan berserat tinggi. Sekiranya kaedah ini tidak mengatasi sembelit yang dialami, segera berjumpa doktor. Doktor akan memberi ubat untuk melembutkan najis atau makanan tambahan serat untuk merawat sembelit.

Tukar kedudukan semasa berbaring

Sekiranya kekejangan perut anda disebabkan oleh sakit ligamen, cubalah berbaring di sebelah anda di sebelah seberang bahagian perut anda yang sakit. Juga, cuba mandi air suam atau memampatkan kawasan perut yang sempit dengan sebotol air suam untuk menghilangkan rasa sakit.

Bergerak perlahan

Biasakan bergerak perlahan, seperti ketika bangun dari posisi duduk, juga dapat mengurangkan risiko kekejangan perut semasa awal kehamilan.

Selain itu, wanita hamil juga boleh melakukan senaman ringan untuk membantu melegakan kekejangan perut, salah satunya adalah yoga. Latihan ini sangat sesuai untuk wanita hamil setelah 3 bulan mengandung.

Sekiranya kaedah ini telah dilakukan dan kekejangan perut semasa awal kehamilan masih dirasakan, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Ini kerana kekejangan perut yang berlaku boleh disebabkan oleh keadaan tertentu yang serius dan perlu dirawat dengan segera.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found