7 Penguat Mood Kuat untuk Menghilangkan Mood Buruk

Apabila anda mengalami hari yang buruk, ada pelbagai penggalak mood yang boleh anda lakukan dengan mudah agar mood cepat meningkat. Walaupun kelihatan ringan, ubahlah mood yang sukar dikawal dan tidak dirawat boleh menyebabkan tekanan, bahkan kemurungan.

mood buruk Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari tekanan kerja, patah hati, atau bahkan perkara kecil yang mengganggu anda. Nah, bila mood Sekiranya anda berantakan, badan anda akan mengeluarkan pelbagai bahan kimia dan hormon stres di otak yang memberi kesan kepada kesihatan.

Untuk menyelesaikannya, anda perlukan penggalak mood untuk memperbaiki mood dan mencegah kemurungan. Sekiranya mood anda bertambah baik, aktiviti yang anda lakukan akan terasa lebih seronok dan tentunya memberi kesan pada produktiviti.

BeragamMood Boosteruntuk mengusir Mood Buruk

Terdapat beberapa penggalak mood perkara yang dapat membantu anda meningkatkan mood dengan cepat, termasuk:

1. Bersenam secara berkala

Banyak orang melakukan senaman untuk meringankan beban minda dan meningkatkan mood. Latihan diketahui dapat membantu otak menghasilkan endorfin, yang merupakan hormon yang dapat meningkatkan mood anda.

Di samping itu, senaman juga dapat membantu tidur lebih lena, meningkatkan stamina, dan menjaga kesihatan jantung. Oleh itu, disarankan agar anda selalu bersenam sekurang-kurangnya 150 minit setiap minggu.

2. Mengpenggunaan makanan tertentu

Terdapat beberapa jenis makanan yang diketahui penggalak mood, termasuk:

  • Oatmeal, kerana mengandung indeks glisemik rendah yang dapat menjaga kadar gula darah stabil sehingga mood menjadi lebih baik.
  • Ikan, kerana mengandungi omega-3 yang dapat meningkatkan prestasi otak sehingga dapat mengatasi gangguan mood dan kemurungan.
  • Pisang, kerana mereka dapat meningkatkan pengeluaran hormon serotonin yang dapat meningkatkan kesihatan tubuh mood dan mengatasi kemurungan.
  • Coklat gelap, kerana dapat mengurangkan kegelisahan dan mengurangkan penghasilan hormon stres.

3. Bertafakur

Meditasi dipercayai dapat meningkatkan mood, meningkatkan ingatan, dan mengurangkan tekanan dan kegelisahan. Terdapat pelbagai jenis meditasi yang boleh anda lakukan, seperti meditasi fokus dan meditasi kesedaran. Anda boleh melakukannya selama 10-20 minit setiap hari.

4. Mendengar muzik

Muzik boleh digunakan sebagai terapi relaksasi. Satu kajian menunjukkan bahawa mendengar muzik dapat mengurangkan tekanan, menurunkan tekanan darah, dan meningkatkan tekanan darah mood. Muzik bahkan sering digunakan sebagai terapi untuk mengatasi masalah kesihatan yang berkaitan dengan gangguan emosi.

5. Ttidur seketika

Kerja mengantuk dan menumpuk boleh menjadi salah satu penyebabnya mood buruk. Untuk memperbaikinya, cuba tidur sebentar. Tidur siang boleh bertambah baik mood, meningkatkan produktiviti, dan mengurangkan rasa mengantuk di tempat kerja.

6. Main dengan haiwan kesayangan

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan, anda boleh bermain dengannya untuk meningkatkan mood. Penyelidikan mendedahkan bahawa bermain dengan binatang peliharaan, seperti kucing dan anjing, dapat melepaskan hormon serotonin dan dopamin, yang membuat anda lebih tenang dan lebih santai.

7. Berinteraksi dengan orang lain

Mood booster ini agak mudah dilakukan. Semasa mood buruk, luangkan masa untuk meluangkan masa dengan rakan atau keluarga terdekat anda. Menyatakan perasaan anda dan membuat hubungan sosial dengan orang lain adalah cara yang berkesan untuk membuat anda berasa lebih baik.

Selain dari sebilangan kecil penggalak mood di atas, anda boleh melakukan perkara lain untuk diperbaiki mood, seperti merapikan meja, membersihkan rumah, atau mengubah hiasan rumah dengan memberikan warna dan nuansa baru.

Ingat, jangan biarkan mood buruk mempengaruhi produktiviti harian anda. Cuba latih tubi penggalak mood di atas dan mulakan hari anda dengan pemikiran positif.

Sekiranya anda tidak dapat mencari penggalak mood atau berubah mood yang sukar dikawal, merasa tertekan, malah ingin mencederakan diri sendiri, segera berjumpa dengan pakar psikiatri. Kemudian, psikiatri akan menentukan rawatan mengikut gangguan tersebut mood apa yang anda alami.