Berat dan Perkembangan Bayi Normal 4 Bulan

Berat bayi berusia 4 bulan secara amnya mencapai 2 kali ganda beratnya semasa lahir. Oleh itu, penting bagi setiap ibu bapa untuk selalu memantau berat badan bayi pada usia ini, kerana kenaikan berat badan adalah salah satu petunjuk sama ada bayi telah berkembang dengan optimum atau tidak.

Pada usia 4 bulan, perkembangan bayi mula dilihat dengan ketara. Bayi akan bertambah tinggi, mengembangkan kemahiran motor, dan mula bertindak balas terhadap sesuatu.

Pada usia ini, bayi mulai senang menunjukkan pelbagai ekspresi, seperti tersenyum, ketawa, dan berbual. Di samping itu, dia juga mula menggerakkan tangannya secara serentak dan cuba memasukkan tangan, kaki, atau benda lain ke dalam mulutnya.

Perkembangan bayi pada usia 4 bulan juga perlu disertai dengan kenaikan berat badan.

Berat Bayi Normal 4 Bulan

Bayi yang berumur 4 bulan akan mengalami kenaikan berat badan sekurang-kurangnya 0,5 kilogram dari berat badan mereka pada 3 bulan. Walau bagaimanapun, bayi lelaki cenderung mempunyai berat dan panjang yang lebih besar daripada bayi perempuan.

Berat rata-rata bayi lelaki berusia 4 bulan berkisar antara 5.6–8.6 kilogram (kg) dan panjang 60–67.8 sentimeter (cm). Sementara itu, berat bayi perempuan berusia 4 bulan umumnya antara 5,1-8,1 kg dan panjang 58-66,2 cm.

Perlu ditekankan bahawa bayi berusia 4 bulan mempunyai berat badan yang berbeza, kerana mereka dipengaruhi oleh beberapa faktor. Berikut adalah beberapa faktor yang mempengaruhi berat badan bayi:

  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya
  • Kandungan nutrien dalam susu ibu
  • Keamatan bayi dalam menyusu
  • Keseluruhan keadaan kesihatan bayi

Bayi yang dilahirkan oleh ibu bapa yang kurus cenderung kurang berat badan dan sebaliknya.

Perkembangan Bayi 4 Bulan

Bayi berusia 4 bulan telah mula berusaha mengenali persekitaran di sekitarnya dengan mata, mulut, telinga, atau cara mereka merasakan. Bayi akan mula memasukkan jari ke dalam mulut untuk merasakan objek. Selain itu, dia juga mulai dapat melihat objek dari kejauhan.

Semasa anda bercakap, bayi juga akan memperhatikan anda dan cuba meniru walaupun ia tidak kelihatan dengan jelas. Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Mengajak bayi berinteraksi secara berkala
  • Baca kisah dongeng atau nyanyikan sambil memegang si kecil untuk merangsang penglihatan dan pendengaran mereka
  • Sediakan mainan yang mempunyai pelbagai tekstur

Pada usia 4 bulan, bayi mula aktif mencapai pelbagai objek di sekitarnya. Anda disarankan untuk menjauhkan benda berbahaya yang boleh mencederakannya.

Berat dan perkembangan bayi berusia 4 bulan yang dinyatakan di atas adalah untuk rujukan sahaja. Sekiranya pertumbuhan dan perkembangan bayi anda tidak sesuai dengan usia bayi, anda tidak perlu risau.

Selagi bayi anda menyusu dengan baik dan pertumbuhannya mengikuti lekukan, itu bermakna dia tidak mempunyai masalah kesihatan. Sekiranya anda merasakan pertumbuhan dan perkembangan bayi anda tertunda, segera bawa si kecil anda ke doktor agar dia dapat dirawat dengan cepat.