Microgynon - Faedah, dos dan kesan sampingan

Microgynon adalah Kontraseptif hormon berguna untuk mencegah kehamilan. Microgynon berisi etinilestradiol dan levonorgestrel yang manamempunyai fungsi yang serupa dengan 2 hormon semula jadi badan estrogen dan progesteron.

Microgynon berfungsi dengan mencegah telur (ova) dilepaskan oleh ovari (ovari), dan menjadikan cairan yang dikeluarkan oleh serviks (serviks) lebih tebal, sehingga lebih sukar bagi sperma untuk memasuki rahim. Ubat ini juga mencegah penebalan lapisan rahim sehingga telur yang disenyawakan tidak dapat tumbuh.

Beberapa jenis kontraseptif hormon kadang-kadang boleh digunakan untuk merawat gangguan kitaran haid atau sakit haid (senggugut). Microgynon tersedia dalam bentuk pil yang hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor.

Jenis dan Kandungan Microgynon

Dalam 1 kotak Microgynon terdapat 1 lepuh berisi 28 pil dengan 21 pil berisi bahan aktif, dan 7 pil kosong, iaitu pil plasebo atau tanpa hormon. Dalam 1 pil dengan bahan aktif mengandungi 0.15 mg levonorgestrel dan 0.03 mg etinilestradiol.

Apa itu Microgynon

kumpulanUbat preskripsi
KategoriPil perancang keluarga
ManfaatCegah kehamilan
Digunakan olehMatang
Microgynon untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Kandungan levonorgestrel dan ethinylestradiol dapat diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.

Bentuk ubatPil

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Microgynon

Microgynon hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan Microgynon:

 • Jangan mengambil microgynon jika anda alah kepada levonorgestrel atau ethinylestradiol. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami hipertensi, kolesterol tinggi, diabetes, migrain, penyakit jantung, penyakit hati, barah payudara, strok, serangan jantung, pendarahan faraj di luar kitaran haid anda, trombosis urat dalam (DVT), urat varikos, atau gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap porfiria, kegemukan, barah hati, penyakit pundi hempedu, atau aritmia.
 • Beritahu doktor anda jika anda merokok atau baru-baru ini menjalani pembedahan yang mengurangkan keupayaan anda untuk bergerak.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda hamil atau merancang untuk hamil.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Periksa dengan doktor anda jika anda tidak mempunyai haid walaupun anda telah menggunakan 1-2 lepuh ubat.
 • Elakkan terkena sinar matahari atau sinar UV terlalu lama semasa mengambil Microgynon, untuk mengelakkan munculnya bintik-bintik coklat pada kulit (chloasma).
 • Jangan mengambil minuman beralkohol dan makan limau gedang semasa menggunakan Microgynon.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alahan ubat, dos berlebihan, atau kesan sampingan yang serius, selepas mengambil Microgynon.

Dos dan Arahan Penggunaan Microgynon

Dos biasa untuk Microgynon adalah 1 pil sehari, selama 28 hari.

Cara Penggunaan Microgynon dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat mengenai pakej Microgynon sebelum mula mengambilnya. Microgynon boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Terdapat 21 pil aktif dan 7 pil kosong dalam 1 lepuh. Pengguna Microgynon perlu mengambil ubat ini 1 kali sehari hingga 28 hari, sesuai dengan petunjuk penggunaan ubat yang tertulis pada lepuh.

Pil kosong diambil semasa haid. Ambil pil pada lepuh seterusnya jika semua pil pada lepuh sebelumnya telah habis. Jangan gunakan ubat tersebut apabila ia telah habis.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, segera mengambilnya jika kelewatan kurang dari 12 jam dari dos yang dijadualkan. Sekiranya sudah hampir, abaikan dos dan jangan gandakan dos ubat seterusnya. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda lebih dari sekali, hubungi doktor anda.

Simpan Microgynon di tempat yang kering dan kering. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Microgynon dengan Dadah Lain

Microgynon boleh menyebabkan interaksi ubat apabila digunakan dengan ubat-ubatan tertentu. Interaksi ubat yang boleh berlaku termasuk:

 • Peningkatan risiko kesan sampingan dari Microgynon apabila digunakan dengan nelfinavir atau ritonavir
 • Peningkatan risiko kesan sampingan dan risiko pembekuan darah apabila digunakan dengan asid tranexamic, heparin, atau warfarin
 • Peningkatan tahap karbamazepin dalam badan
 • Berkurangnya keberkesanan Microgynon ketika digunakan dengan ampisilin, griseofulvin, nafcillin, nevirapine, phenobarbital, phenytoin, rifampin, atau tetracycline
 • Penurunan tahap lamotrigine dalam darah

Kesan Sampingan dan Bahaya Microgynon

Kesan sampingan yang boleh timbul kerana penggunaan ubat yang mengandungi etinilestradiol dan levonorgestrel termasuk:

 • Mual
 • Perut kembung atau sakit perut
 • Perubahan emosi
 • Haid tidak teratur
 • Titik pendarahan sebelum haid (mengesan)
 • Sakit kepala
 • Payudara terasa sakit atau sakit

Kesan sampingan di atas biasanya akan bertambah baik setelah 2-3 bulan menggunakan ubat. Hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan di atas mengganggu kehidupan seharian anda atau berterusan.

Di samping itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam pada kulit, kesukaran bernafas, bengkak bibir atau kelopak mata.